A tiramisu az olasz desszertek koronázatlan királynője: krémes, lágy, kávéval és kakaóval rétegzett csoda, ami sütés nélkül is tökéletes. Egy jó tiramisu titka a minőségi alapanyagokban, a friss mascarponéban és a pihentetésben rejlik. A legfinomabb akkor lesz, ha egy éjszakát áll a hűtőben.
Most mutatunk egy tojásos alapreceptet, majd négy tojásmentes különleges verziót, és végül egy gyerekbarát maci kávés tiramisut, amit a legkisebbek is élvezhetnek.
1. Klasszikus olasz tiramisu
Hozzávalók (8 adaghoz):
- 500 g mascarpone
- 1 db friss tojás
- 100 g kristálycukor
- 300 ml erős feketekávé (lehűtve)
- 200 g babapiskóta
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
Elkészítés:
A tojást kettéválasztjuk. A sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a mascarponét, és sima, krémes állagúra dolgozzuk. A fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan a krémbe forgatjuk. A babapiskótákat gyors mozdulattal a kávéba mártjuk (ne áztassuk túl), majd rétegezzük a krémmel: piskóta, krém, piskóta, krém. A tetejét kakaóporral meghintjük, és legalább 4 órára hűtőbe tesszük.
2. Epres tiramisu – tojásmentes
Hozzávalók:
- 500 g mascarpone
- 200 ml habtejszín
- 80 g porcukor
- 300 ml eperpüré (friss eperből turmixolva, kevés cukorral)
- 200 g babapiskóta
- 250 g friss eper szeletelve
Elkészítés:
A hideg tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a mascarponét. A babapiskótákat az eperpürében forgatjuk meg, rétegezzük a krémmel, közé friss eperszeleteket teszünk. A tetejét is eperrel díszítjük, majd 3-4 órára hűtőbe tesszük.
3. Nutellás tiramisu – tojásmentes
Hozzávalók:
- 500 g mascarpone
- 200 ml habtejszín
- 80 g porcukor
- 4 evőkanál Nutella
- 250 ml tejeskávé (lehűtve)
- 200 g babapiskóta
- 50 g aprított mogyoró (opcionális)
Elkészítés:
A tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a mascarponét és a Nutellát. A babapiskótát a tejeskávéban megforgatjuk, rétegezzük a krémmel, és mogyoróval megszórjuk. A tetejét krémmel és kakaóval vagy csokireszelékkel díszítjük.
4. Baileys tiramisu – tojásmentes
Hozzávalók:
- 500 g mascarpone
- 200 ml habtejszín
- 70 g porcukor
- 250 ml erős kávé
- 50 ml Baileys krémlikőr
- 200 g babapiskóta
- 2 evőkanál kakaópor
Elkészítés:
A kávét a Baileys-szel összekeverjük. A hideg tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük, majd hozzáforgatjuk a mascarponét. A babapiskótákat a likőrös kávéba mártjuk, rétegezzük krémmel, a tetejét kakaóporral szórjuk meg. Legalább 4 órára hűtőbe tesszük.
5. Matcha tiramisu – tojásmentes
Hozzávalók:
- 500 g mascarpone
- 200 ml habtejszín
- 80 g porcukor
- 300 ml matcha tea (2 tk matcha por + 300 ml forró víz)
- 200 g babapiskóta
- 1 tk vanília aroma
- 2 evőkanál matcha por a tetejére
Elkészítés:
A tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük, majd belekeverjük a mascarponét és a vaníliát. A babapiskótát gyorsan megforgatjuk a matcha teában, rétegezzük a krémmel, a tetejére matcha port szórunk. Hűtőben pihentetjük 4 órát.
6. Gyerekbarát tiramisu – kakaóporral és maci kávéval
Hozzávalók:
- 500 g mascarpone
- 200 ml habtejszín
- 80 g porcukor
- 250 ml maci kávé (cikória)
- 200 g babapiskóta
- 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor (plusz szóráshoz)
- 1 tk vanília aroma
Elkészítés:
A hideg tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük, majd belekeverjük a mascarponét, a kakaóport és a vaníliát. A babapiskótákat gyors mozdulattal megforgatjuk a langyos maci kávéban, rétegezzük a csokis krémmel, majd a tetejére bőven szórunk kakaóport. Legalább 3-4 órára hűtőbe tesszük. A tetején kakaóporból kis mintákat (szívecske, maci) is szórhatunk sablon segítségével – a gyerekek imádni fogják.
A tiramisu akkor az igazi, ha a piskóta kellően megpuhul, a krém pedig összeérik. A tojásmentes változatoknál mindig használj jól lehűtött tejszínt, hogy szép tartása legyen a krémnek.
Ha tetszett ez a tiramisu receptgyűjtemény, akkor ne állj meg itt! Nézd meg többi receptes cikkünket is! Inspirálódj, próbálj ki új ízeket, és lepd meg szeretteidet a konyhában készült finomságokkal!