CsaládHasznosOlcsó és gyors receptekSzabadidő

Bográcsos receptek nyárra: ízek, élmények, kerti partik!

A legjobb bográcsos receptek nyárra! Isteni ételek a kerti partikhoz, pontos hozzávalókkal és tippekkel. Garantált siker a vendégek körében!

Nyáron nincs is jobb egy baráti vagy családi kerti partinál, ahol a bográcsból gőzölgő finomságok illata lengi be a levegőt. A bográcsos főzés nemcsak a gasztronómiáról szól, hanem a közös élményekről is. Ebben a cikkben 6 kipróbált, nyárra hangolt bográcsos receptet találsz, amelyeket könnyű elkészíteni, mégis felejthetetlen élményt nyújtanak.


1. Klasszikus gulyásleves bográcsban

Hozzávalók (6 főre):

  • 80 dkg marhalábszár
  • 2 evőkanál sertészsír vagy olaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál fűszerpaprika
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 1 kis zeller
  • 4 közepes burgonya
  • 1 paradicsom
  • 1 zöldpaprika
  • 1 teáskanál kömény
  • Só, bors ízlés szerint
  • 1,5 liter víz

Elkészítés:
A felkockázott hagymát a zsíron megdinszteljük, majd hozzáadjuk a fokhagymát, pirospaprikát, húst, és alaposan lepirítjuk. Ezután jön a zöldség, a paradicsom és a paprika, majd felöntjük vízzel. Lassú tűzön főzzük kb. 2 órát, a végén tesszük bele a krumplit.


2. Bográcsos lecsó kolbásszal

Hozzávalók (6 főre):

  • 1 kg paprika (lehetőleg kápia vagy TV)
  • 4 db paradicsom
  • 2 fej vöröshagyma
  • 25 dkg füstölt kolbász
  • 3 evőkanál napraforgóolaj
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • Só, bors ízlés szerint

Elkészítés:
A hagymát félkarikára vágjuk, olajon üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a karikázott kolbászt, majd a paprikát és paradicsomot. Lefedve főzzük, időnként megkeverve. 25-30 perc után kész, friss kenyérrel mennyei!


3. Bográcsos marhapörkölt sörrel

Hozzávalók (6 főre):

  • 1 kg marhalábszár
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál zsír
  • 2 teáskanál őrölt paprika
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 2 dl barna sör
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • Só, bors

Elkészítés:
A hagymát és fokhagymát zsíron megdinszteljük, hozzáadjuk a paprikát, húst, lepirítjuk. Felöntjük sörrel, majd ha elfő, jöhet a víz. Lassú tűzön puhára főzzük, közben fűszerezzük. Tarhonyával vagy főtt krumplival tálaljuk.


4. Bográcsos csülkös babgulyás

Hozzávalók (8 főre):

  • 80 dkg füstölt csülök
  • 30 dkg száraz tarkabab (egy éjszakára beáztatva)
  • 2 fej hagyma
  • 2 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 1 kis zeller
  • 2 db paprika
  • 2 db paradicsom
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál kömény
  • 2 teáskanál pirospaprika
  • Só, bors
  • 2-2,5 liter víz

Elkészítés:
A füstölt csülköt előfőzzük. A hagymát dinszteljük, jön a fokhagyma, paprika, majd a többi zöldség és a bab. Felöntjük vízzel, belekerül a csülök is. Lassú tűzön 2-2,5 órát főzzük. Friss kenyérrel tálalva az egyik legjobb bográcsos étel!


5. Bográcsos paprikás krumpli virslivel

Hozzávalók (6 főre):

  • 1,5 kg krumpli
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 pár virsli
  • 3 evőkanál olaj vagy zsír
  • 2 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • Só, bors ízlés szerint
  • 1,2 liter víz

Elkészítés:
A hagymát olajon megdinszteljük, jön a fűszerpaprika, paprika, paradicsom, felkockázott krumpli. Felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk. Amikor a krumpli majdnem puha, hozzáadjuk a karikázott virslit. További 10 perc főzés után kész.


+1 Klasszikus: Bográcsos slambuc (Öhöm)

A slambuc (vagy öhöm, öreglebbencs) egy igazi klasszikus a magyar bográcsos receptek között, amely Hajdúságból és a bihari vidékekről származik.

Hozzávalók (6 főre):

  • 50 dkg lebbencstészta (házi gyúrt a legjobb, de bolti is megteszi)
  • 2 evőkanál sertészsír
  • 15 dkg füstölt szalonna vagy kolbász
  • 1 kg krumpli
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • Só ízlés szerint
  • Frissen őrölt bors (opcionális)
  • 1,2 liter víz

Elkészítés:

  1. A bográcsban a szalonnát felkockázzuk, és kisütjük a zsírját.
  2. A lebbencstésztát beletesszük a zsírba, és közepes lángon folyamatosan kevergetve aranybarnára pirítjuk. Ez adja a slambuc jellegzetes ízét!
  3. Hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, megdinszteljük, majd megszórjuk pirospaprikával.
  4. Jön bele a felkockázott, nyers krumpli, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.
  5. Sózzuk, majd lassú tűzön főzzük, amíg a krumpli megpuhul, és a víz elpárolog (kb. 40-50 perc).
  6. A végén többször át kell forgatni, hogy mindenhol ropogósra süljön. A hagyomány szerint 32-szer kell megforgatni a bográcsot, de 5-6 is elég!

Tipp: A jó slambuc akkor az igazi, ha kicsit „odakap”, azaz a tészta és a krumpli enyhén megpirul az alján!


6 bográcsos recepttel lett teljes a nyári válogatás, amely garantáltan sikeres lesz bármelyik kerti bulin.


További tippek bográcsozáshoz

  • Használj száraz fát, hogy ne füstöljön túlzottan.
  • A jó bográcsos étel titka a türelem – lassú tűzön, sokáig főzd!
  • Ne fedő alatt főzd, hogy el tudjon párologni a felesleges víz.
  • A fűszerezésnél legyen visszafogott, hagyd érvényesülni az alapanyagok ízét!

A bográcsozás nem csupán főzés, hanem élmény – különösen nyáron, amikor barátokkal és családdal körbeülve várjuk az illatos fogásokat. Próbáld ki! A bográcsos receptek közül a legjobbakat mutattuk be, így biztosan emlékezetes lesz a nyári kerti buli!

Kapcsolódó tartalmak: