A legjobb bográcsos receptek nyárra! Isteni ételek a kerti partikhoz, pontos hozzávalókkal és tippekkel. Garantált siker a vendégek körében!
Nyáron nincs is jobb egy baráti vagy családi kerti partinál, ahol a bográcsból gőzölgő finomságok illata lengi be a levegőt. A bográcsos főzés nemcsak a gasztronómiáról szól, hanem a közös élményekről is. Ebben a cikkben 6 kipróbált, nyárra hangolt bográcsos receptet találsz, amelyeket könnyű elkészíteni, mégis felejthetetlen élményt nyújtanak.
1. Klasszikus gulyásleves bográcsban
Hozzávalók (6 főre):
- 80 dkg marhalábszár
- 2 evőkanál sertészsír vagy olaj
- 2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál fűszerpaprika
- 2 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 1 kis zeller
- 4 közepes burgonya
- 1 paradicsom
- 1 zöldpaprika
- 1 teáskanál kömény
- Só, bors ízlés szerint
- 1,5 liter víz
Elkészítés:
A felkockázott hagymát a zsíron megdinszteljük, majd hozzáadjuk a fokhagymát, pirospaprikát, húst, és alaposan lepirítjuk. Ezután jön a zöldség, a paradicsom és a paprika, majd felöntjük vízzel. Lassú tűzön főzzük kb. 2 órát, a végén tesszük bele a krumplit.
2. Bográcsos lecsó kolbásszal
Hozzávalók (6 főre):
- 1 kg paprika (lehetőleg kápia vagy TV)
- 4 db paradicsom
- 2 fej vöröshagyma
- 25 dkg füstölt kolbász
- 3 evőkanál napraforgóolaj
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A hagymát félkarikára vágjuk, olajon üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a karikázott kolbászt, majd a paprikát és paradicsomot. Lefedve főzzük, időnként megkeverve. 25-30 perc után kész, friss kenyérrel mennyei!
3. Bográcsos marhapörkölt sörrel
Hozzávalók (6 főre):
- 1 kg marhalábszár
- 2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál zsír
- 2 teáskanál őrölt paprika
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 2 dl barna sör
- 1 db paprika
- 1 db paradicsom
- Só, bors
Elkészítés:
A hagymát és fokhagymát zsíron megdinszteljük, hozzáadjuk a paprikát, húst, lepirítjuk. Felöntjük sörrel, majd ha elfő, jöhet a víz. Lassú tűzön puhára főzzük, közben fűszerezzük. Tarhonyával vagy főtt krumplival tálaljuk.
4. Bográcsos csülkös babgulyás
Hozzávalók (8 főre):
- 80 dkg füstölt csülök
- 30 dkg száraz tarkabab (egy éjszakára beáztatva)
- 2 fej hagyma
- 2 sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 1 kis zeller
- 2 db paprika
- 2 db paradicsom
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál kömény
- 2 teáskanál pirospaprika
- Só, bors
- 2-2,5 liter víz
Elkészítés:
A füstölt csülköt előfőzzük. A hagymát dinszteljük, jön a fokhagyma, paprika, majd a többi zöldség és a bab. Felöntjük vízzel, belekerül a csülök is. Lassú tűzön 2-2,5 órát főzzük. Friss kenyérrel tálalva az egyik legjobb bográcsos étel!
5. Bográcsos paprikás krumpli virslivel
Hozzávalók (6 főre):
- 1,5 kg krumpli
- 2 fej vöröshagyma
- 4 pár virsli
- 3 evőkanál olaj vagy zsír
- 2 teáskanál fűszerpaprika
- 1 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- Só, bors ízlés szerint
- 1,2 liter víz
Elkészítés:
A hagymát olajon megdinszteljük, jön a fűszerpaprika, paprika, paradicsom, felkockázott krumpli. Felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk. Amikor a krumpli majdnem puha, hozzáadjuk a karikázott virslit. További 10 perc főzés után kész.
+1 Klasszikus: Bográcsos slambuc (Öhöm)
A slambuc (vagy öhöm, öreglebbencs) egy igazi klasszikus a magyar bográcsos receptek között, amely Hajdúságból és a bihari vidékekről származik.
Hozzávalók (6 főre):
- 50 dkg lebbencstészta (házi gyúrt a legjobb, de bolti is megteszi)
- 2 evőkanál sertészsír
- 15 dkg füstölt szalonna vagy kolbász
- 1 kg krumpli
- 2 fej vöröshagyma
- 1 teáskanál pirospaprika
- Só ízlés szerint
- Frissen őrölt bors (opcionális)
- 1,2 liter víz
Elkészítés:
- A bográcsban a szalonnát felkockázzuk, és kisütjük a zsírját.
- A lebbencstésztát beletesszük a zsírba, és közepes lángon folyamatosan kevergetve aranybarnára pirítjuk. Ez adja a slambuc jellegzetes ízét!
- Hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, megdinszteljük, majd megszórjuk pirospaprikával.
- Jön bele a felkockázott, nyers krumpli, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.
- Sózzuk, majd lassú tűzön főzzük, amíg a krumpli megpuhul, és a víz elpárolog (kb. 40-50 perc).
- A végén többször át kell forgatni, hogy mindenhol ropogósra süljön. A hagyomány szerint 32-szer kell megforgatni a bográcsot, de 5-6 is elég!
Tipp: A jó slambuc akkor az igazi, ha kicsit „odakap”, azaz a tészta és a krumpli enyhén megpirul az alján!
6 bográcsos recepttel lett teljes a nyári válogatás, amely garantáltan sikeres lesz bármelyik kerti bulin.
További tippek bográcsozáshoz
- Használj száraz fát, hogy ne füstöljön túlzottan.
- A jó bográcsos étel titka a türelem – lassú tűzön, sokáig főzd!
- Ne fedő alatt főzd, hogy el tudjon párologni a felesleges víz.
- A fűszerezésnél legyen visszafogott, hagyd érvényesülni az alapanyagok ízét!