A házi készítésű italok nemcsak különlegesek, hanem sokkal finomabbak is, mint a bolti változatok. Krémesek, illatosak, és olyan ízélményt adnak, amit csak otthon lehet elérni. Most három receptet hoztam: a klasszikus házi tojáslikőrt, a modern kedvenc Kinder csokilikőrt, és az ellenállhatatlan, bársonyos házi Baileyst. A házi likőr receptek legjobbjait mutatjuk, amelyekkel idén mindenkit meglephetsz.
Mindhárom recept könnyen elkészíthető, egy szép üvegben akár ajándéknak is tökéletes, és garantáltan az ünnepi asztal sztárja lesz.
Házi tojáslikőr – a karácsony kihagyhatatlan klasszikusa
A tojáslikőr az ünnepi időszak egyik legnépszerűbb itala. Selymes, lágy és krémes, pont úgy jó, ha kanállal lehet enni.
Hozzávalók:
- 6 db tojássárgája
- 20 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 4 dl habtejszín
- 2 dl tej
- 3 dl vodka vagy fehér rum
- csipet fahéj (opcionális)
Elkészítés:
- A tojássárgákat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük.
- A tejet és a tejszínt lassú tűzön, kevergetve felmelegítjük, de nem forraljuk.
- A meleg tejszínes alapot óvatosan hozzáöntjük a tojásos keverékhez, folyamatos keveréssel, hogy ne csapódjon ki.
- Visszatesszük a tűzre, és alacsony hőfokon addig melegítjük, míg kissé besűrűsödik. Forralni nem szabad!
- Langyosra hűtjük, majd hozzákeverjük az alkoholt.
- Üvegbe töltve hűtőbe tesszük, ahol 5–7 napig eláll, és idővel csak finomodik.
Krémes, illatos és tökéletes: kávéba, sütemény mellé vagy csak úgy magában is.
Kinder csokilikőr – az ünnepek legédesebb, legkrémesebb finomsága
Aki a tejes csokis ízeket szereti, ebbe az italba azonnal bele fog szeretni. A Kinder csoki selymessége gyerekkor-ízt hoz, a tejszín pedig bársonyossá teszi.
Hozzávalók:
- 10 db Kinder csokoládé
- 3 dl habtejszín
- 3 dl tej
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál kakaópor (opcionális)
- 2 dl vodka vagy fehér rum
- csipet só
Elkészítés:
- A tejet és a tejszínt lassú tűzön melegíteni kezdjük.
- Hozzáadjuk a darabokra tört Kinder csokikat. Addig keverjük, amíg teljesen elolvadnak.
- Beletesszük a cukrot, vaníliás cukrot, kakaóport és egy csipet sót.
- Levesszük a tűzről, és langyosra hűtjük.
- Ekkor adjuk hozzá az alkoholt, majd alaposan elkeverjük.
- Üvegbe töltve 1 nap pihenés után a legfinomabb.
Tipp: jéghidegen, csokireszeléssel vagy kávéba csorgatva elképesztően finom.
Házi Baileys – krémes, karamellás, ellenállhatatlan
Ha van olyan ital, ami karácsonykor, biztos, hogy az ünnepi asztalra kerül, az a Baileys. Ez a házi változat szinte még finomabb, mint az eredeti, és garantáltan krémes és ünnepiesen elegáns.
Hozzávalók:
- 2 dl whiskey
- 4 dl tejszín
- 1 dl tej
- 1 tubus (170 g) sűrített tej
- 1 evőkanál kakaópor
- 2 evőkanál instant kávé 2–3 evőkanál forró vízben oldva
- 1 teáskanál vanília aroma
Elkészítés:
- A tejszínt és a tejet lassan felmelegítjük, de vigyázunk, hogy ne forrjon.
- Hozzákeverjük a sűrített tejet, a feloldott instant kávét, a kakaóport és a vanília aromát.
- Amikor egynemű, lehúzzuk a tűzről és langyosra hűtjük.
- Beleöntjük a whiskey-t, majd alaposan összekeverjük.
- Hűtőben 1 hétig is eltartható, de érdemes 1–2 napot pihentetni, mert összeérnek az ízek.
Krémes, édes és lágy, egy tökéletes vendégváró ital.
Karácsonyi tálalási ötletek
- Díszes kis üvegben, masnival átkötve tökéletes gasztroajándék.
- Kávéba öntve mindhárom likőr mennyei.
- Jéggel tálalva ünnepibbé, könnyedebbé válik.
- Egy tálca mézeskalács mellé kirakva igazi karácsonyi élmény.
A házi karácsonyi likőrök olyan különlegességek, amelyek egyszerre hoznak ünnepi ízeket, meghitt hangulatot és személyes figyelmességet az otthonodba. A tojáslikőr klasszikus és selymes, a Kinder csokilikőr játékos és csábító, a házi Baileys pedig krémes és elegáns.
Kellemes készülődést és édes ünnepeket! 🎄✨










