Olcsó és gyors receptek

Különleges palacsinták, amiket imádni fogsz – Banán, alma, kókusz és egy csipet varázslat

A palacsinta az egyik legkedveltebb édesség és reggeli Magyarországon, de miért is ragaszkodnánk mindig a klasszikushoz? Egy kis kreativitással a hagyományos tésztából igazi gasztronómiai kaland születhet! Az alábbi öt különleges palacsinta recept mind kipróbált, működő, és garantáltan sikeres – akár egy hétvégi brunchra, akár desszertnek készíted őket.


1. Almás-fahéjas palacsinta – az ősz íze a tányérodon

Hozzávalók (kb. 8 db-hoz):

  • 2 nagy alma, reszelve
  • 2 tojás
  • 1 dl tej
  • 100 g liszt
  • 1 ek cukor
  • 1 tk fahéj
  • 1 csipet só
  • 1 tk sütőpor
  • kevés vaj vagy olaj a sütéshez

Elkészítés:

  1. Az almát meghámozzuk, lereszeljük, majd kicsit kinyomkodjuk a levét.
  2. Egy tálban összekeverjük a tojást, tejet, cukrot, fahéjat és a sót.
  3. Hozzáadjuk a lisztet és a sütőport, végül beleforgatjuk az almát.
  4. Közepes lángon, kevés vajon kis adagokban sütjük, amíg aranybarnák nem lesznek.

👉 Tipp: tálalhatod mézzel vagy vaníliás tejföllel, de egy gombóc vaníliafagylalt is mennyei hozzá!


2. Banános babacsinta – liszt és cukor nélkül

Egészséges, egyszerű és természetesen édes!

Hozzávalók (kb. 6 mini palacsintához):

  • 1 érett banán
  • 2 tojás
  • 1 csipet fahéj
  • kókuszolaj a sütéshez

Elkészítés:

  1. A banánt villával pépesítjük.
  2. Hozzáadjuk a két tojást és a fahéjat, majd alaposan elkeverjük.
  3. Kókuszolajon kis lángon, kanálnyi adagokban megsütjük mindkét oldalát.

👉 Babáknak, diétázóknak, vagy akár uzsonnára is tökéletes választás!


3. Kakaós-túrós töltött palacsinta – bűntudat nélkül

Hozzávalók (6 db-hoz):
Tésztához:

  • 2 tojás
  • 250 ml tej
  • 150 g liszt
  • 1 ek cukrozatlan kakaópor
  • 1 ek olaj
  • csipet só

Töltelékhez:

  • 250 g túró
  • 2 ek porcukor
  • 1 tk vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A tésztát csomómentesre keverjük, és a szokásos módon kisütjük a kakaós palacsintákat.
  2. A túrót a cukrokkal és a citromhéjjal elkeverjük.
  3. A palacsintákat megtöltjük a túrós krémmel, majd háromszögbe hajtjuk vagy feltekerjük.

👉 Tipp: tálaláskor locsold meg olvasztott étcsokoládéval!


4. Zabpalacsinta erdei gyümölccsel – rostban gazdag finomság

Hozzávalók:

  • 100 g zabpehely (ledarálva vagy apró szemű)
  • 2 tojás
  • 1 dl tej
  • 1 ek méz
  • 1 tk sütőpor
  • 1 marék fagyasztott vagy friss erdei gyümölcs
  • olaj vagy kókuszzsír a sütéshez

Elkészítés:

  1. A zabpelyhet és a sütőport összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, tejet és mézet.
  2. A tésztába belekeverjük az erdei gyümölcsöket (ha fagyasztott, előtte kicsit lecsepegtetjük).
  3. Palacsintasütőben kis adagokban, aranybarnára sütjük.

👉 Szuper reggeli vagy tízórai, és sokáig eltelít!


5. Kókuszos-ananászos palacsinta – trópusi hangulat itthon

Hozzávalók:

  • 150 g liszt
  • 1 tojás
  • 2 dl kókusztej
  • 1 ek cukor
  • 1 marék reszelt kókusz
  • fél konzerv ananász apró kockákra vágva
  • 1 ek olaj a tésztába + kevés a sütéshez

Elkészítés:

  1. A hozzávalókat egy tálban összekeverjük, az ananászt a végén óvatosan beleforgatjuk.
  2. Közepes lángon megsütjük, mindkét oldalát aranybarnára.
  3. Tálalhatjuk kókuszreszelékkel és mézzel a tetején.

👉 Egy falat napsütés a téli napokon is!

A palacsinta univerzális étel – lehet egyszerre egészséges, laktató és különleges. Ezek a receptek mind kipróbáltak, nem igényelnek extra hozzávalókat, mégis feldobják a hétköznapokat. Akár az almás-fahéjas melegsége, a banános babacsinta egyszerűsége, vagy a kókuszos-ananászos egzotikum csábít – garantáltan találsz kedvencet.

Tartalomkészítőként és újságíróként célom, hogy minden cikkemmel pontos, hiteles és értékes információt adjak át. A Veritex.hu-n olyan témákról írok, amelyek inspirálnak – legyen szó gazdaságról, családról, utazásról, életmódról vagy…

Kapcsolódó tartalmak: