A palacsinta az egyik legkedveltebb édesség és reggeli Magyarországon, de miért is ragaszkodnánk mindig a klasszikushoz? Egy kis kreativitással a hagyományos tésztából igazi gasztronómiai kaland születhet! Az alábbi öt különleges palacsinta recept mind kipróbált, működő, és garantáltan sikeres – akár egy hétvégi brunchra, akár desszertnek készíted őket.
1. Almás-fahéjas palacsinta – az ősz íze a tányérodon
Hozzávalók (kb. 8 db-hoz):
- 2 nagy alma, reszelve
- 2 tojás
- 1 dl tej
- 100 g liszt
- 1 ek cukor
- 1 tk fahéj
- 1 csipet só
- 1 tk sütőpor
- kevés vaj vagy olaj a sütéshez
Elkészítés:
- Az almát meghámozzuk, lereszeljük, majd kicsit kinyomkodjuk a levét.
- Egy tálban összekeverjük a tojást, tejet, cukrot, fahéjat és a sót.
- Hozzáadjuk a lisztet és a sütőport, végül beleforgatjuk az almát.
- Közepes lángon, kevés vajon kis adagokban sütjük, amíg aranybarnák nem lesznek.
👉 Tipp: tálalhatod mézzel vagy vaníliás tejföllel, de egy gombóc vaníliafagylalt is mennyei hozzá!
2. Banános babacsinta – liszt és cukor nélkül
Egészséges, egyszerű és természetesen édes!
Hozzávalók (kb. 6 mini palacsintához):
- 1 érett banán
- 2 tojás
- 1 csipet fahéj
- kókuszolaj a sütéshez
Elkészítés:
- A banánt villával pépesítjük.
- Hozzáadjuk a két tojást és a fahéjat, majd alaposan elkeverjük.
- Kókuszolajon kis lángon, kanálnyi adagokban megsütjük mindkét oldalát.
👉 Babáknak, diétázóknak, vagy akár uzsonnára is tökéletes választás!
3. Kakaós-túrós töltött palacsinta – bűntudat nélkül
Hozzávalók (6 db-hoz):
Tésztához:
- 2 tojás
- 250 ml tej
- 150 g liszt
- 1 ek cukrozatlan kakaópor
- 1 ek olaj
- csipet só
Töltelékhez:
- 250 g túró
- 2 ek porcukor
- 1 tk vaníliás cukor
- reszelt citromhéj ízlés szerint
Elkészítés:
- A tésztát csomómentesre keverjük, és a szokásos módon kisütjük a kakaós palacsintákat.
- A túrót a cukrokkal és a citromhéjjal elkeverjük.
- A palacsintákat megtöltjük a túrós krémmel, majd háromszögbe hajtjuk vagy feltekerjük.
👉 Tipp: tálaláskor locsold meg olvasztott étcsokoládéval!
4. Zabpalacsinta erdei gyümölccsel – rostban gazdag finomság
Hozzávalók:
- 100 g zabpehely (ledarálva vagy apró szemű)
- 2 tojás
- 1 dl tej
- 1 ek méz
- 1 tk sütőpor
- 1 marék fagyasztott vagy friss erdei gyümölcs
- olaj vagy kókuszzsír a sütéshez
Elkészítés:
- A zabpelyhet és a sütőport összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, tejet és mézet.
- A tésztába belekeverjük az erdei gyümölcsöket (ha fagyasztott, előtte kicsit lecsepegtetjük).
- Palacsintasütőben kis adagokban, aranybarnára sütjük.
👉 Szuper reggeli vagy tízórai, és sokáig eltelít!
5. Kókuszos-ananászos palacsinta – trópusi hangulat itthon
Hozzávalók:
- 150 g liszt
- 1 tojás
- 2 dl kókusztej
- 1 ek cukor
- 1 marék reszelt kókusz
- fél konzerv ananász apró kockákra vágva
- 1 ek olaj a tésztába + kevés a sütéshez
Elkészítés:
- A hozzávalókat egy tálban összekeverjük, az ananászt a végén óvatosan beleforgatjuk.
- Közepes lángon megsütjük, mindkét oldalát aranybarnára.
- Tálalhatjuk kókuszreszelékkel és mézzel a tetején.
👉 Egy falat napsütés a téli napokon is!
A palacsinta univerzális étel – lehet egyszerre egészséges, laktató és különleges. Ezek a receptek mind kipróbáltak, nem igényelnek extra hozzávalókat, mégis feldobják a hétköznapokat. Akár az almás-fahéjas melegsége, a banános babacsinta egyszerűsége, vagy a kókuszos-ananászos egzotikum csábít – garantáltan találsz kedvencet.










