A lángos a magyar nyár megkerülhetetlen finomsága, amely a strandok, fesztiválok és kirakodóvásárok jellegzetes illatait idézi. De miért várnánk a szezonra, ha otthon is bármikor elkészíthetjük? Frissen sült, forró lángos – fokhagymás tejföllel és reszelt sajttal – igazi élmény, amely a család minden tagját megörvendezteti. Ráadásul többféleképpen is készíthetjük, attól függően, hogy puhább, levegősebb vagy vékonyabb, roppanósabb lángosra vágyunk. Mutatunk négy különbözőt a lángos receptek közül, hogy megtaláld a kedvenced!
1. Klasszikus kelt lángos – a strandok pufi sztárja
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 3 dl langyos tej
- 2,5 dkg élesztő
- 1 tk cukor
- 2 tk só
- 2 ek olaj
Elkészítés:
A langyos tejben keverd el a cukrot, morzsold bele az élesztőt, és hagyd felfutni kb. 10 perc alatt. A lisztet keverd össze a sóval, add hozzá az élesztős tejet és az olajat, majd dolgozd sima tésztává. Lefedve keleszd egy meleg helyen kb. 1 órát, amíg megduplázódik. Ezután olajos kézzel formázz belőle cipókat, majd nyújtsd kör alakúra. Forró olajban mindkét oldalát aranybarnára süsd.
Tipp: Frissen tálald fokhagymás tejföllel és reszelt sajttal!
2. Pufibb, könnyed lángos joghurttal
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dl natúr joghurt
- 1 dl langyos víz
- 2,5 dkg élesztő
- 1 tk cukor
- 1,5 tk só
- 2 ek olaj
Elkészítés:
Az élesztőt futtasd fel langyos vízben a cukorral. A lisztet keverd össze sóval, majd öntsd hozzá a joghurtot, élesztős vizet és az olajat. Gyúrj lágy, de nem ragacsos tésztát. Keleszd 45-60 percig, majd kézzel formázz lángosokat, és forró olajban süsd pirosra.
Ez a változat különösen könnyű és levegős lesz, joghurttal gazdagítva.
3. Vékonyabb, roppanós lángos gyorsan
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1 dl tej
- 1 dl víz
- 2 ek olaj
- 2 tk só
- 1 zacskó sütőpor
Elkészítés:
Ebben a receptben nem kell élesztőt használni, így gyorsabb! A lisztet keverd össze a sütőporral és sóval, majd öntsd hozzá a tejet, vizet és olajat. Dolgozd sima tésztává, oszd kisebb adagokra, nyújtsd vékonyra, majd azonnal süsd bő, forró olajban aranyszínűre.
Ez a verzió kívül roppanós, belül puha lesz, kelesztés nélkül, ideális gyors megoldás!
4. Burgonyás lángos – tartalmasabb, pufi élvezet
Hozzávalók:
- 30 dkg főtt, áttört krumpli
- 30 dkg liszt
- 2 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 1 tk cukor
- 1,5 tk só
- 1 ek olaj
Elkészítés:
A főtt krumplit még melegen törd össze. Az élesztőt futtasd fel langyos, cukros tejben. A lisztet és sót keverd össze, add hozzá a burgonyát, élesztős tejet és olajat. Gyúrd lágy tésztává, majd keleszd 1 órát. Kézzel formázz lángosokat, nyújtsd kb. 1 cm vastagra, és süsd aranybarnára.
A krumpli miatt ez a lángos hosszan puha marad, és különösen ízletes.
Éld át otthon a strandok hangulatát!
Akár a klasszikus, akár a könnyed vagy roppanós verziót választod, egy biztos: a házi lángos elkészítése igazi élmény a családi asztalnál is. Bátran kísérletezz a feltétekkel is: fokhagymás olaj, tejföl, sajt, sonka, vagy akár kapros tejföl – mind remekül illik hozzá! Jó étvágyat kívánunk!
👉 Ha szívesen próbálnál ki még több házias finomságot, böngészd át további receptjeinket is! Ajánljuk figyelmedbe például a Házi rétes receptek: Nagymamáink titkai új köntösben! válogatásunkat!
Kattints, és merülj el az otthoni sütemények illatos világában!