Olcsó és gyors receptek

Menzás kaják, amiket titokban imádtunk: menzás receptek a suliból!

Sulimenza ízek újratöltve! Menzás receptek, amiket otthon is könnyen elkészíthetsz. Cikkünkben grízes tészta, paradicsomleves, tejbegríz és más retro kedvencek recepttel!


A sulimenza nosztalgia

Biztos neked is megvan az a jellegzetes illat, amikor a suliban délben kinyílt a menzaajtó, és már messziről lehetett tudni: ma bizony kelkáposzta-főzelék lesz… vagy tejbegríz fahéjjal!
Sokan fintorogtak, mások imádták – de valljuk be, ezek a kaják valahogy összetartoztak a gyerekkorunkkal. Most elhoztam neked az ikonikus menzás receptek közül párat, amit otthon is könnyedén megfőzhetsz. És igen, finomabbak lesznek, mint emlékszel!


1. Grízes tészta baracklekvárral

Hozzávalók (4 főre):

  • 50 dkg szélesmetélt tészta
  • 20 dkg búzadara
  • 5 dkg vaj vagy olaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • baracklekvár tálaláshoz

Elkészítés:
A tésztát főzd meg enyhén sós vízben, majd szűrd le. Egy serpenyőben a vajat (vagy olajat) olvaszd fel, add hozzá a búzadarát, és közepes lángon, kevergetve pirítsd aranybarnára. Szórd bele a porcukrot, majd keverd össze a leszűrt tésztával. Melegen tálald, jó nagy kanál baracklekvárral – pont úgy, ahogy a menzán adták.


2. Kelkáposzta-főzelék fasírttal

Hozzávalók (4 főre):

  • 1 közepes fej kelkáposzta
  • 2 közepes burgonya
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek liszt
  • 2 ek olaj
  • 1 tk őrölt kömény
  • só, bors
  • 1 l víz vagy alaplé

Elkészítés:
A kelkáposztát csíkozd fel, a burgonyát kockázd. Olajon futtasd meg a lisztet, adj hozzá zúzott fokhagymát, majd felöntve vízzel keverd csomómentesre. Dobd bele a zöldségeket, ízesítsd sóval, borssal, köménnyel. Főzd puhára, közben kevergesd. Tálald frissen sült fasírttal – pont mint a suliban.


3. Tejbegríz fahéjas cukorral

Hozzávalók (4 főre):

  • 1 l tej
  • 10 dkg búzadara
  • 5 dkg cukor
  • csipet só
  • fahéj és porcukor a tetejére

Elkészítés:
A tejet forrald fel csipet sóval, majd lassan szórd bele a darát, folyamatosan keverve, hogy ne csomósodjon. Add hozzá a cukrot, és főzd 3-4 percig sűrűre. Még melegen szórd meg fahéjas porcukorral – így lesz igazi menzás feeling.


4. Édes paradicsomleves betűtésztával

Hozzávalók (4 főre):

  • 1,5 l paradicsomlé
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg cukor (ízlés szerint lehet több is)
  • 1 csipet só
  • 15 dkg betűtészta

Elkészítés:
A paradicsomlevet öntsd egy nagy lábasba, add hozzá a vajat, a cukrot és egy csipet sót. Forrald fel, majd tedd bele a betűtésztát. Főzd addig, amíg a tészta megpuhul (kb. 8-10 perc). Ha kicsit sűrűbben szereted, hagyd még főni pár percig. Ez az a leves, ami után mindig ott maradt a szám szélén a piros „mosoly” – és persze mindenki vadul kereste a saját nevének betűit a tányérban.


5. Borsófőzelék sült virslivel

Hozzávalók (4 főre):

  • 50 dkg zöldborsó
  • 2 ek liszt
  • 3 dl tej
  • 2 ek vaj
  • só, bors, cukor ízlés szerint
  • 4 pár virsli

Elkészítés:
A vajat olvaszd fel, keverd bele a lisztet, majd öntsd fel a tejjel. Add hozzá a borsót, sózd, borsozd, kevés cukorral édesítsd. Főzd puhára, időnként kevergetve. A virslit süsd ropogósra, majd a főzelék tetejére pakolva tálald.


6. Tökfőzelék pörköltszafttal

Hozzávalók (4 főre):

  • 1 közepes tök
  • 3 dl tejföl
  • 2 ek liszt
  • 1 csokor kapor
  • só, bors
  • 1 l víz vagy alaplé
  • pörköltszaft ízlés szerint

Elkészítés:
A tököt reszeld le, sózd meg, majd nyomkodd ki a levét. Egy lábasban készíts világos rántást lisztből és kevés olajból, öntsd fel vízzel vagy alaplével. Add hozzá a tököt és az aprított kaprot, főzd 10-15 percig. Keverd bele a tejfölt, ízesítsd sóval, borssal. A menzás klasszik verzió pörköltszafttal volt az igazi!

7. Krumplis tészta

Hozzávalók (4 főre):

  • 50 dkg kockatészta
  • 60 dkg burgonya
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 4-5 ek olaj vagy zsír
  • 1 ek fűszerpaprika
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés:
A burgonyát hámozd meg, kockázd fel. A hagymát finomra vágva olajon (vagy zsíron) pirítsd üvegesre, majd húzd le a tűzről, és keverd bele a pirospaprikát. Azonnal add hozzá a krumplit, sózd, borsozd, és kevés vízzel öntsd fel. Fedő alatt főzd puhára.
Közben a tésztát enyhén sós vízben főzd ki, majd szűrd le. A megfőtt, puhára párolt krumplit villával törd össze, keverd össze a tésztával, és melegen tálald. A menzán sokszor savanyúsággal adták – és igen, úgy volt az igazi!

8. Gyümölcsleves menzás módra

Hozzávalók (4 főre):

  • 1 l víz
  • 50 dkg vegyes gyümölcs (meggy, alma, őszibarack, szilva – akár befőtt is)
  • 5 dkg cukor (ízlés szerint több is lehet)
  • 1 csipet fahéj
  • 2-3 szegfűszeg
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek liszt
  • csipet só

Elkészítés:
A gyümölcsöket (ha befőttet használsz, a levével együtt) a vízbe tedd fel főni a cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel és egy csipet sóval. Lassú tűzön főzd, amíg a gyümölcsök megpuhulnak. A tejfölt keverd simára a liszttel, majd egy kevés forró leveslével hőkiegyenlítsd, és öntsd vissza a levesbe. Óvatosan forrald össze, de ne hagyd, hogy a tejföl kicsapódjon. Langyosan vagy jól behűtve tálald – pont, ahogy a menzán kaptuk nyári napokon.

9. Rántott leves kenyérkockával

Hozzávalók (4 főre):

  • 3 ek olaj vagy zsír
  • 2 ek finomliszt
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 1,5 l víz
  • só ízlés szerint
  • 1 tk őrölt kömény
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg kenyér (kockákra vágva)
  • 2 ek olaj a pirításhoz

Elkészítés:
Egy nagy lábasban az olajat vagy zsírt felhevítjük, majd hozzáadjuk a lisztet, és világosbarnára pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a pirospaprikát, majd felöntjük hideg vízzel, és simára keverjük, hogy ne csomósodjon. Sóval, őrölt köménnyel, zúzott fokhagymával ízesítjük, majd kb. 10 percig forraljuk.
Közben a kenyérkockákat kevés olajon aranybarnára pirítjuk. A forró levest a tányérba szedjük, megszórjuk a ropogós kenyérkockákkal – és kész is a klasszikus, egyszerű menzás leves.

10. Menzás bolognai spagetti

Hozzávalók (4 főre):

  • 50 dkg spagetti tészta
  • 40 dkg darált sertéshús
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olaj
  • 3 ek sűrített paradicsom
  • 3 dl paradicsompüré vagy passata
  • 1 tk cukor
  • só, bors, oregano, bazsalikom ízlés szerint
  • reszelt trappista sajt a tetejére

Elkészítés:
A tésztát enyhén sós vízben főzd ki, majd szűrd le. Egy nagyobb serpenyőben az olajon pirítsd üvegesre az apróra vágott hagymát, majd add hozzá a zúzott fokhagymát. Dobd rá a darált húst, és pirítsd, amíg kifehéredik. Keverd bele a sűrített paradicsomot, majd öntsd fel a paradicsompürével. Fűszerezd sóval, borssal, oregánóval, bazsalikommal, és adj hozzá egy kevés cukrot, hogy lágyítsd a paradicsom savasságát. Lassú tűzön főzd kb. 15 percig, hogy összeérjenek az ízek.
A kifőtt tésztát keverd össze a szósszal, szórd meg reszelt sajttal – pont úgy, mint a sulimenzán (csak talán itt kicsit több lesz a hús 😊).


💡 Tipp: Ezek a menzás receptek nem csak nosztalgiát ígérnek ,érdemes elkészíteni őket mert: gyorsak, olcsók, és ha kicsit felturbózod őket, még finomabbak lesznek, mint gyerekkorunkban.

Kapcsolódó tartalmak: