Sulimenza ízek újratöltve! Menzás receptek, amiket otthon is könnyen elkészíthetsz. Cikkünkben grízes tészta, paradicsomleves, tejbegríz és más retro kedvencek recepttel!
A sulimenza nosztalgia
Biztos neked is megvan az a jellegzetes illat, amikor a suliban délben kinyílt a menzaajtó, és már messziről lehetett tudni: ma bizony kelkáposzta-főzelék lesz… vagy tejbegríz fahéjjal!
Sokan fintorogtak, mások imádták – de valljuk be, ezek a kaják valahogy összetartoztak a gyerekkorunkkal. Most elhoztam neked az ikonikus menzás receptek közül párat, amit otthon is könnyedén megfőzhetsz. És igen, finomabbak lesznek, mint emlékszel!
1. Grízes tészta baracklekvárral
Hozzávalók (4 főre):
- 50 dkg szélesmetélt tészta
- 20 dkg búzadara
- 5 dkg vaj vagy olaj
- 5 dkg porcukor
- 1 csipet só
- baracklekvár tálaláshoz
Elkészítés:
A tésztát főzd meg enyhén sós vízben, majd szűrd le. Egy serpenyőben a vajat (vagy olajat) olvaszd fel, add hozzá a búzadarát, és közepes lángon, kevergetve pirítsd aranybarnára. Szórd bele a porcukrot, majd keverd össze a leszűrt tésztával. Melegen tálald, jó nagy kanál baracklekvárral – pont úgy, ahogy a menzán adták.
2. Kelkáposzta-főzelék fasírttal
Hozzávalók (4 főre):
- 1 közepes fej kelkáposzta
- 2 közepes burgonya
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 ek liszt
- 2 ek olaj
- 1 tk őrölt kömény
- só, bors
- 1 l víz vagy alaplé
Elkészítés:
A kelkáposztát csíkozd fel, a burgonyát kockázd. Olajon futtasd meg a lisztet, adj hozzá zúzott fokhagymát, majd felöntve vízzel keverd csomómentesre. Dobd bele a zöldségeket, ízesítsd sóval, borssal, köménnyel. Főzd puhára, közben kevergesd. Tálald frissen sült fasírttal – pont mint a suliban.
3. Tejbegríz fahéjas cukorral
Hozzávalók (4 főre):
- 1 l tej
- 10 dkg búzadara
- 5 dkg cukor
- csipet só
- fahéj és porcukor a tetejére
Elkészítés:
A tejet forrald fel csipet sóval, majd lassan szórd bele a darát, folyamatosan keverve, hogy ne csomósodjon. Add hozzá a cukrot, és főzd 3-4 percig sűrűre. Még melegen szórd meg fahéjas porcukorral – így lesz igazi menzás feeling.
4. Édes paradicsomleves betűtésztával
Hozzávalók (4 főre):
- 1,5 l paradicsomlé
- 5 dkg vaj
- 5 dkg cukor (ízlés szerint lehet több is)
- 1 csipet só
- 15 dkg betűtészta
Elkészítés:
A paradicsomlevet öntsd egy nagy lábasba, add hozzá a vajat, a cukrot és egy csipet sót. Forrald fel, majd tedd bele a betűtésztát. Főzd addig, amíg a tészta megpuhul (kb. 8-10 perc). Ha kicsit sűrűbben szereted, hagyd még főni pár percig. Ez az a leves, ami után mindig ott maradt a szám szélén a piros „mosoly” – és persze mindenki vadul kereste a saját nevének betűit a tányérban.
5. Borsófőzelék sült virslivel
Hozzávalók (4 főre):
- 50 dkg zöldborsó
- 2 ek liszt
- 3 dl tej
- 2 ek vaj
- só, bors, cukor ízlés szerint
- 4 pár virsli
Elkészítés:
A vajat olvaszd fel, keverd bele a lisztet, majd öntsd fel a tejjel. Add hozzá a borsót, sózd, borsozd, kevés cukorral édesítsd. Főzd puhára, időnként kevergetve. A virslit süsd ropogósra, majd a főzelék tetejére pakolva tálald.
6. Tökfőzelék pörköltszafttal
Hozzávalók (4 főre):
- 1 közepes tök
- 3 dl tejföl
- 2 ek liszt
- 1 csokor kapor
- só, bors
- 1 l víz vagy alaplé
- pörköltszaft ízlés szerint
Elkészítés:
A tököt reszeld le, sózd meg, majd nyomkodd ki a levét. Egy lábasban készíts világos rántást lisztből és kevés olajból, öntsd fel vízzel vagy alaplével. Add hozzá a tököt és az aprított kaprot, főzd 10-15 percig. Keverd bele a tejfölt, ízesítsd sóval, borssal. A menzás klasszik verzió pörköltszafttal volt az igazi!
7. Krumplis tészta
Hozzávalók (4 főre):
- 50 dkg kockatészta
- 60 dkg burgonya
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 4-5 ek olaj vagy zsír
- 1 ek fűszerpaprika
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A burgonyát hámozd meg, kockázd fel. A hagymát finomra vágva olajon (vagy zsíron) pirítsd üvegesre, majd húzd le a tűzről, és keverd bele a pirospaprikát. Azonnal add hozzá a krumplit, sózd, borsozd, és kevés vízzel öntsd fel. Fedő alatt főzd puhára.
Közben a tésztát enyhén sós vízben főzd ki, majd szűrd le. A megfőtt, puhára párolt krumplit villával törd össze, keverd össze a tésztával, és melegen tálald. A menzán sokszor savanyúsággal adták – és igen, úgy volt az igazi!
8. Gyümölcsleves menzás módra
Hozzávalók (4 főre):
- 1 l víz
- 50 dkg vegyes gyümölcs (meggy, alma, őszibarack, szilva – akár befőtt is)
- 5 dkg cukor (ízlés szerint több is lehet)
- 1 csipet fahéj
- 2-3 szegfűszeg
- 2 dl tejföl
- 1 ek liszt
- csipet só
Elkészítés:
A gyümölcsöket (ha befőttet használsz, a levével együtt) a vízbe tedd fel főni a cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel és egy csipet sóval. Lassú tűzön főzd, amíg a gyümölcsök megpuhulnak. A tejfölt keverd simára a liszttel, majd egy kevés forró leveslével hőkiegyenlítsd, és öntsd vissza a levesbe. Óvatosan forrald össze, de ne hagyd, hogy a tejföl kicsapódjon. Langyosan vagy jól behűtve tálald – pont, ahogy a menzán kaptuk nyári napokon.
9. Rántott leves kenyérkockával
Hozzávalók (4 főre):
- 3 ek olaj vagy zsír
- 2 ek finomliszt
- 1 ek fűszerpaprika
- 1,5 l víz
- só ízlés szerint
- 1 tk őrölt kömény
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 dkg kenyér (kockákra vágva)
- 2 ek olaj a pirításhoz
Elkészítés:
Egy nagy lábasban az olajat vagy zsírt felhevítjük, majd hozzáadjuk a lisztet, és világosbarnára pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a pirospaprikát, majd felöntjük hideg vízzel, és simára keverjük, hogy ne csomósodjon. Sóval, őrölt köménnyel, zúzott fokhagymával ízesítjük, majd kb. 10 percig forraljuk.
Közben a kenyérkockákat kevés olajon aranybarnára pirítjuk. A forró levest a tányérba szedjük, megszórjuk a ropogós kenyérkockákkal – és kész is a klasszikus, egyszerű menzás leves.
10. Menzás bolognai spagetti
Hozzávalók (4 főre):
- 50 dkg spagetti tészta
- 40 dkg darált sertéshús
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek olaj
- 3 ek sűrített paradicsom
- 3 dl paradicsompüré vagy passata
- 1 tk cukor
- só, bors, oregano, bazsalikom ízlés szerint
- reszelt trappista sajt a tetejére
Elkészítés:
A tésztát enyhén sós vízben főzd ki, majd szűrd le. Egy nagyobb serpenyőben az olajon pirítsd üvegesre az apróra vágott hagymát, majd add hozzá a zúzott fokhagymát. Dobd rá a darált húst, és pirítsd, amíg kifehéredik. Keverd bele a sűrített paradicsomot, majd öntsd fel a paradicsompürével. Fűszerezd sóval, borssal, oregánóval, bazsalikommal, és adj hozzá egy kevés cukrot, hogy lágyítsd a paradicsom savasságát. Lassú tűzön főzd kb. 15 percig, hogy összeérjenek az ízek.
A kifőtt tésztát keverd össze a szósszal, szórd meg reszelt sajttal – pont úgy, mint a sulimenzán (csak talán itt kicsit több lesz a hús 😊).
💡 Tipp: Ezek a menzás receptek nem csak nosztalgiát ígérnek ,érdemes elkészíteni őket mert: gyorsak, olcsók, és ha kicsit felturbózod őket, még finomabbak lesznek, mint gyerekkorunkban.