Ahogy közeledik az ünnepi időszak, a lakás lassan megtelik a méz, a fahéj, a szegfűszeg és a narancshéj illatával. A mézeskalács készítése nemcsak hagyomány, hanem igazi közös családi élmény is, ami összehozza a generációkat. Sokan azonban félnek tőle – attól tartanak, hogy kemény lesz, ragad, szétreped, vagy nem lesz szép fényes. Jó hír: néhány jól bevált tippel és pontos recepttel mindenki képes tökéletes mézeskalácsot sütni!
Ebben a cikkben bemutatok négy szuper receptet, valamint egy elronthatatlan íróreceptet, amivel gyönyörűen díszítheted a kis karácsonyi csodákat. Mézeskalács receptek, amik garantáltan működnek!
Klasszikus puha mézeskalács recept
Ez a változat a legnépszerűbb, puha és illatos, akár hetekig is eláll dobozban.
Hozzávalók (kb. 60 darabhoz):
- 25 dkg méz
- 10 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 2 tojás
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 tk őrölt fahéj
- ½ tk őrölt szegfűszeg
- ½ tk őrölt gyömbér
- 1 narancs reszelt héja
- kb. 50 dkg finomliszt
Elkészítés:
- A mézet és a vajat kis lábasban felmelegítjük, amíg a vaj elolvad.
- A tűzről levéve hozzáadjuk a porcukrot, majd ha kicsit hűlt, beleütjük a tojásokat.
- Fokozatosan belekeverjük a fűszereket, a szódabikarbónát és annyi lisztet, hogy jól formázható tésztát kapjunk.
- Folpackba csomagolva egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
- Másnap lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, formázzuk, és 180°C-on 8–10 percig sütjük.
Tipp: A sütőből kivéve még puhának tűnik, de ne süsd túl! Pár óra múlva tökéletesen puha lesz.
Kakaós mézeskalács – az igazi csokis csoda
Aki szereti a csokoládé ízét, annak ez a recept a kedvence lesz!
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 10 dkg méz
- 10 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 tojás
- 1 ek kakaópor
- 1 tk sütőpor
- 1 tk mézeskalács fűszerkeverék
Elkészítés:
- A vajat, mézet és porcukrot összemelegítjük, majd kihűtjük.
- A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd a mézes keverékkel és a tojással tésztát gyúrunk.
- Pihentetjük egy órát, majd 3–4 mm vastagra nyújtjuk.
- Kiszaggatjuk, sütőpapíros tepsibe tesszük, és 180°C-on kb. 8 perc alatt megsütjük.
Tipp: Egy kis olvasztott étcsokival áthúzva igazi ünnepi különlegesség lesz!
Diós-narancsos mézeskalács – illatos és omlós
Ez a recept a klasszikus mézeskalács elegáns, felnőttesebb változata.
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 10 dkg darált dió
- 15 dkg méz
- 10 dkg vaj
- 10 dkg barna cukor
- 2 tojás
- 1 tk sütőpor
- 1 narancs reszelt héja és leve
- 1 tk fahéj
Elkészítés:
- A vajat, mézet és cukrot összeolvasztjuk, majd langyosan a tojásokhoz és a narancshoz adjuk.
- Belekeverjük a diót, fűszert, sütőport és a lisztet.
- Közepesen lágy tésztát gyúrunk, hűtőben 1–2 órát pihentetjük.
- Formázzuk, 180°C-on kb. 10 percig sütjük.
Tipp: Ha sütés után még melegen áttörlöd egy kevés narancsos sziruppal, extra illatos és fényes lesz!
Gluténmentes mézeskalács – mindenki élvezheti!
Tökéletes választás, ha érzékeny valaki a családban, mégis szeretnétek együtt sütni.
Hozzávalók:
- 25 dkg rizsliszt
- 10 dkg mandulaliszt
- 10 dkg méz
- 8 dkg kókuszolaj vagy vaj
- 10 dkg barna cukor
- 1 tojás
- 1 tk mézeskalács fűszerkeverék
- ½ tk szódabikarbóna
- 1 csipet só
Elkészítés:
- A mézet és kókuszolajat felmelegítjük, majd hozzáadjuk a cukrot és a tojást.
- A száraz alapanyagokat külön elkeverjük, majd a kettőt összeöntjük.
- Gyorsan összegyúrjuk (nem kell sokáig dolgozni), majd hűtőben pihentetjük fél órát.
- Lisztezett deszkán nyújtjuk, formázzuk, és 175°C-on 8–9 perc alatt megsütjük.
Tipp: A gluténmentes tészta kicsit törékenyebb, de hűlés után szépen díszíthető, íze mennyei!
Az elronthatatlan író recept – fényes, szép és tartós
A legnagyobb kihívás sokszor nem is a sütés, hanem a díszítés. Az író (cukormáz) könnyen elrontható, de ezzel a verzióval biztos sikered lesz.
Hozzávalók:
- 1 tojásfehérje
- 20–25 dkg porcukor (szitálva!)
- pár csepp frissen facsart citromlé
Elkészítés:
- A tojásfehérjét kézi habverővel elkezdjük felverni, majd fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot.
- A végén beletesszük a citromlevet, ami fényessé és tartósabbá teszi a mázat.
- A massza akkor jó, ha sűrű, de nem folyik – az íróka nyomóból egyenletesen kijön, és megáll a mintákban.
- Színezni természetes ételszínezékkel vagy ételfestékkel lehet.
Tipp: Ha nem akarsz tojást használni, keverj össze 3 evőkanál porcukrot 1 teáskanál citromlével és pár csepp vízzel – ez a gyors, vegán változat.
Mézeskalács díszítés és tárolás tippek
- Fényes felülethez sütés után azonnal kend át a forró mézeskalácsot felvert tojással.
- Puha marad: légmentesen zárható dobozban tárold, mellé egy szelet alma vagy narancshéj is kerülhet, ami segít megőrizni a nedvességet.
- Ajándékba is tökéletes: celofánba csomagolva, szalaggal átkötve, kézzel írt kis üzenettel igazán személyes meglepetés lesz.
Az ünnep íze a mézeskalács
A mézeskalács nemcsak egy sütemény – az ünnepi hangulat megtestesítője. A közös sütés, díszítés, nevetés és illatok mind hozzátartoznak a karácsonyi várakozáshoz.
Akár a klasszikus, akár a csokis, diós vagy gluténmentes verziót választod, ezekkel a receptekkel biztosan sikerülni fog. A gyerekek imádják formázni, a felnőttek pedig nosztalgiával töltik el a konyhát – hiszen a mézeskalács az otthon melege és az ünnep szíve. ❤️
Források:
Nosalty.hu
Mindmegette.hu
Gasztroangyal.hu
StreetKitchen.hu
BBC Good Food










