Olcsó és gyors receptek

A legjobb mézeskalács receptek és egy elronthatatlan író recept – karácsonyi illatok a konyhában

Ahogy közeledik az ünnepi időszak, a lakás lassan megtelik a méz, a fahéj, a szegfűszeg és a narancshéj illatával. A mézeskalács készítése nemcsak hagyomány, hanem igazi közös családi élmény is, ami összehozza a generációkat. Sokan azonban félnek tőle – attól tartanak, hogy kemény lesz, ragad, szétreped, vagy nem lesz szép fényes. Jó hír: néhány jól bevált tippel és pontos recepttel mindenki képes tökéletes mézeskalácsot sütni!
Ebben a cikkben bemutatok négy szuper receptet, valamint egy elronthatatlan íróreceptet, amivel gyönyörűen díszítheted a kis karácsonyi csodákat. Mézeskalács receptek, amik garantáltan működnek!


Klasszikus puha mézeskalács recept

Ez a változat a legnépszerűbb, puha és illatos, akár hetekig is eláll dobozban.

Hozzávalók (kb. 60 darabhoz):

  • 25 dkg méz
  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 2 tojás
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 tk őrölt fahéj
  • ½ tk őrölt szegfűszeg
  • ½ tk őrölt gyömbér
  • 1 narancs reszelt héja
  • kb. 50 dkg finomliszt

Elkészítés:

  1. A mézet és a vajat kis lábasban felmelegítjük, amíg a vaj elolvad.
  2. A tűzről levéve hozzáadjuk a porcukrot, majd ha kicsit hűlt, beleütjük a tojásokat.
  3. Fokozatosan belekeverjük a fűszereket, a szódabikarbónát és annyi lisztet, hogy jól formázható tésztát kapjunk.
  4. Folpackba csomagolva egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
  5. Másnap lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, formázzuk, és 180°C-on 8–10 percig sütjük.

Tipp: A sütőből kivéve még puhának tűnik, de ne süsd túl! Pár óra múlva tökéletesen puha lesz.


Kakaós mézeskalács – az igazi csokis csoda

Aki szereti a csokoládé ízét, annak ez a recept a kedvence lesz!

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 10 dkg méz
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • 1 ek kakaópor
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk mézeskalács fűszerkeverék

Elkészítés:

  1. A vajat, mézet és porcukrot összemelegítjük, majd kihűtjük.
  2. A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd a mézes keverékkel és a tojással tésztát gyúrunk.
  3. Pihentetjük egy órát, majd 3–4 mm vastagra nyújtjuk.
  4. Kiszaggatjuk, sütőpapíros tepsibe tesszük, és 180°C-on kb. 8 perc alatt megsütjük.

Tipp: Egy kis olvasztott étcsokival áthúzva igazi ünnepi különlegesség lesz!


Diós-narancsos mézeskalács – illatos és omlós

Ez a recept a klasszikus mézeskalács elegáns, felnőttesebb változata.

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 10 dkg darált dió
  • 15 dkg méz
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg barna cukor
  • 2 tojás
  • 1 tk sütőpor
  • 1 narancs reszelt héja és leve
  • 1 tk fahéj

Elkészítés:

  1. A vajat, mézet és cukrot összeolvasztjuk, majd langyosan a tojásokhoz és a narancshoz adjuk.
  2. Belekeverjük a diót, fűszert, sütőport és a lisztet.
  3. Közepesen lágy tésztát gyúrunk, hűtőben 1–2 órát pihentetjük.
  4. Formázzuk, 180°C-on kb. 10 percig sütjük.

Tipp: Ha sütés után még melegen áttörlöd egy kevés narancsos sziruppal, extra illatos és fényes lesz!


Gluténmentes mézeskalács – mindenki élvezheti!

Tökéletes választás, ha érzékeny valaki a családban, mégis szeretnétek együtt sütni.

Hozzávalók:

  • 25 dkg rizsliszt
  • 10 dkg mandulaliszt
  • 10 dkg méz
  • 8 dkg kókuszolaj vagy vaj
  • 10 dkg barna cukor
  • 1 tojás
  • 1 tk mézeskalács fűszerkeverék
  • ½ tk szódabikarbóna
  • 1 csipet só

Elkészítés:

  1. A mézet és kókuszolajat felmelegítjük, majd hozzáadjuk a cukrot és a tojást.
  2. A száraz alapanyagokat külön elkeverjük, majd a kettőt összeöntjük.
  3. Gyorsan összegyúrjuk (nem kell sokáig dolgozni), majd hűtőben pihentetjük fél órát.
  4. Lisztezett deszkán nyújtjuk, formázzuk, és 175°C-on 8–9 perc alatt megsütjük.

Tipp: A gluténmentes tészta kicsit törékenyebb, de hűlés után szépen díszíthető, íze mennyei!


Az elronthatatlan író recept – fényes, szép és tartós

A legnagyobb kihívás sokszor nem is a sütés, hanem a díszítés. Az író (cukormáz) könnyen elrontható, de ezzel a verzióval biztos sikered lesz.

Hozzávalók:

  • 1 tojásfehérje
  • 20–25 dkg porcukor (szitálva!)
  • pár csepp frissen facsart citromlé

Elkészítés:

  1. A tojásfehérjét kézi habverővel elkezdjük felverni, majd fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot.
  2. A végén beletesszük a citromlevet, ami fényessé és tartósabbá teszi a mázat.
  3. A massza akkor jó, ha sűrű, de nem folyik – az íróka nyomóból egyenletesen kijön, és megáll a mintákban.
  4. Színezni természetes ételszínezékkel vagy ételfestékkel lehet.

Tipp: Ha nem akarsz tojást használni, keverj össze 3 evőkanál porcukrot 1 teáskanál citromlével és pár csepp vízzel – ez a gyors, vegán változat.


Mézeskalács díszítés és tárolás tippek

  • Fényes felülethez sütés után azonnal kend át a forró mézeskalácsot felvert tojással.
  • Puha marad: légmentesen zárható dobozban tárold, mellé egy szelet alma vagy narancshéj is kerülhet, ami segít megőrizni a nedvességet.
  • Ajándékba is tökéletes: celofánba csomagolva, szalaggal átkötve, kézzel írt kis üzenettel igazán személyes meglepetés lesz.

Az ünnep íze a mézeskalács

A mézeskalács nemcsak egy sütemény – az ünnepi hangulat megtestesítője. A közös sütés, díszítés, nevetés és illatok mind hozzátartoznak a karácsonyi várakozáshoz.
Akár a klasszikus, akár a csokis, diós vagy gluténmentes verziót választod, ezekkel a receptekkel biztosan sikerülni fog. A gyerekek imádják formázni, a felnőttek pedig nosztalgiával töltik el a konyhát – hiszen a mézeskalács az otthon melege és az ünnep szíve. ❤️


Források:
Nosalty.hu
Mindmegette.hu
Gasztroangyal.hu
StreetKitchen.hu
BBC Good Food

Tartalomkészítőként és újságíróként célom, hogy minden cikkemmel pontos, hiteles és értékes információt adjak át. A Veritex.hu-n olyan témákról írok, amelyek inspirálnak – legyen szó gazdaságról, családról, utazásról, életmódról vagy…

Kapcsolódó tartalmak: