A Pavlova torta egy csodás, légiesen könnyű desszert, amely kívül ropogós, belül pedig lágyan krémes. Ez a sütemény nemcsak ínycsiklandó látványával hódít, hanem ellenállhatatlan ízvilágával is. Bármilyen alkalomra tökéletes választás, legyen szó születésnapról, családi összejövetelről vagy akár egy vasárnapi ebédről. Most megmutatom, hogyan készítheted el egyszerűen, akár „gyerekbarát” verzióban is! Pavlova recept lépésről lépésre: roppanós habcsók alap, lágy krém és friss piros gyümölcsök. Lássuk!
Hozzávalók a Pavlovához
- 4 tojásfehérje
- csipet só
- 250 g porcukor
- 2 púpos teáskanál kukoricaliszt
- 1 teáskanál borecet
A tetejére krém
- Lekvár vagy gyerekbarát verzióban Nutella
- Mascarpone vagy tejszínhab vagy Gála vaníliaízű pudingpor
- Piros bogyós gyümölcsök (eper, málna, ribizli, szeder)
Elkészítés lépésről lépésre
- A sütő előmelegítése
Melegítsd elő a sütőt 150 °C-ra! Készíts elő egy sütőpapírral bélelt tepsit/tortaformát. - A tojásfehérjék felverése
A tojásfehérjéket csipet sóval kezd el közepes fokozaton felverni. Amikor már habosodni kezd, fokozatosan adagold hozzá a porcukrot, miközben tovább vered. Akkor jó, ha a hab fényes, kemény és stabil csúcsokat tart. - A száraz hozzávalók és az ecet hozzáadása
Szitáld bele a kukoricalisztet, majd add hozzá a borecetet. Ez segít abban, hogy a Pavlova belül puha, kívül pedig roppanós maradjon. Egy spatulával óvatosan forgasd össze a habot. - Formázás és sütés
A habot halmozd a sütőpapírra kb. 20 cm átmérőjű kör alakban. Közepét enyhén mélyítsd ki, hogy legyen hely a későbbi krémnek és gyümölcsöknek.
Süsd kb 40 percig (minden sütő más, ellenőrizd közben). Majd kapcsold ki a sütőt, és hagyd benne kihűlni a Pavlovát résnyire nyitott ajtónál. - Díszítés
Ha teljesen kihűlt, kend meg a tetejét lekvárral vagy Nutellával (gyerekek kedvence). Kanalazz rá mascarpone krémet vagy frissen felvert tejszínhabot, akár Gála vanília pudingporból készült krémet és díszítsd bőven piros bogyós gyümölcsökkel (más gyümölccsel is kipróbálhatod, de az édes és kicsit fanyar ízkombináció tökéletesen kiegészíti egymást).
Tippek a tökéletes Pavlovához
Mindig szobahőmérsékletű tojásfehérjével dolgozz, így könnyebben felverődik.
A sütés közben ne nyisd ki a sütő ajtaját, mert összeeshet a hab.
Frissen a legfinomabb, de hűtőben 1 napig eláll.
A Pavlova nemcsak mutatós, hanem ellenállhatatlan desszert is. Könnyedsége miatt a nyári gyümölcsökkel tálalva különösen frissítő, de bármelyik évszakban elkészíthető. Ha egyszer megkóstolod, biztosan gyakori vendége lesz az asztalodnak.
Ha tetszett a Pavlova recept cikkünk, nézd meg a többi desszert receptünket is, és találd meg a következő kedvencedet!