Olcsó és gyors receptek

Gombás receptek minden évszakra – 6 ínycsiklandó fogás az erdők kincseiből

A gombaszezon nemcsak az őszi kirándulások egyik legizgalmasabb pillanata, hanem a konyhában is számtalan lehetőséget rejt. A gombás receptek a magyar konyha legízletesebb fogásai közé tartoznak: tele vannak aromával, vitaminokkal, és remekül variálhatók húsos vagy húsmentes változatban is. Legyen szó egy könnyed vacsoráról, ünnepi ebédről vagy gyors hétköznapi ételről – a gomba mindig megállja a helyét.
Cikkünkben 6 kipróbált gombás receptet mutatunk be, melyek garantáltan mosolyt csalnak az asztaltársaság arcára.


🍲 1. Tejszínes-gombás csirkemell – a klasszikus kedvenc

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 60 dkg csirkemellfilé
  • 30 dkg csiperke vagy barna csiperke
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, bors, petrezselyem ízlés szerint

Elkészítés:
A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, enyhén megsózzuk, borsozzuk, majd kevés olívaolajon aranybarnára pirítjuk. Kivesszük a serpenyőből, és ugyanabban a zsiradékban megdinszteljük az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a szeletelt gombát, és addig pirítjuk, míg levet nem enged és el nem fő. Beleöntjük a tejszínt, majd visszatesszük a húst, és 10–15 perc alatt összeforraljuk. Friss petrezselyemmel megszórva, rizzsel vagy tésztával tálaljuk.

💡 Tipp: barna csiperkével karakteresebb ízt kapunk!


🍝 2. Gombás carbonara – olasz hangulat magyar gombákkal

Hozzávalók:

  • 30 dkg spagetti
  • 20 dkg erdei vegyes gomba (rókagomba, vargánya, csiperke)
  • 2 tojás + 1 tojássárgája
  • 10 dkg reszelt parmezán
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • só, bors, olívaolaj

Elkészítés:
A tésztát enyhén sós vízben megfőzzük. Közben a szalonnát ropogósra pirítjuk, majd hozzáadjuk a felszeletelt gombát és pár perc alatt megpirítjuk. Egy tálban felverjük a tojásokat, hozzákeverjük a parmezánt és egy kevés főzővizet. A tésztát összeforgatjuk a szalonnás gombával, majd lehúzzuk a tűzről, és ráöntjük a tojásos keveréket – gyorsan átkeverjük, hogy a tojás krémes mártássá sűrűsödjön.
Frissen őrölt borssal és extra sajttal tálaljuk.


🍞 3. Töltött gombafejek – ízletes előétel vagy könnyű vacsora

Hozzávalók:

  • 10 nagyobb fej gomba (pl. portobello vagy csiperke)
  • 10 dkg feta sajt
  • 1 kisebb paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 marék friss petrezselyem
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés:
A gombák szárát óvatosan eltávolítjuk, a fejeket megtisztítjuk. A töltelékhez a gombaszárat apróra vágjuk, összekeverjük az összetört fetával, az apróra vágott paradicsommal, petrezselyemmel, fokhagymával és olívaolajjal. Sózzuk, borsozzuk, majd megtöltjük vele a gombafejeket.
Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 °C-on kb. 20 perc alatt megsütjük, amíg a gomba megpuhul és a teteje enyhén megpirul.


🥣 4. Gombakrémleves – selymes és tápláló őszi klasszikus

Hozzávalók:

  • 40 dkg csiperke
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 liter zöldségalaplé
  • 1 dl főzőtejszín
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál liszt
  • só, bors, kakukkfű

Elkészítés:
A vajon megpirítjuk a hagymát és a fokhagymát, majd hozzáadjuk a szeletelt gombát. Sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük, és 10 percig pirítjuk. Meghintjük liszttel, majd felöntjük az alaplével. Főzzük kb. 15 percig, majd botmixerrel krémesítjük.
A végén belekeverjük a tejszínt, és újra felforraljuk.
Pirított kenyérkockával vagy reszelt sajttal kínáljuk.


🧀 5. Gombás rizottó – a tökéletes egytálétel

Hozzávalók:

  • 30 dkg arborio rizs
  • 25 dkg gomba (pl. vargánya vagy csiperke)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 dl fehérbor
  • 1 liter zöldségalaplé
  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál reszelt parmezán
  • só, bors, olívaolaj

Elkészítés:
A hagymát finomra vágjuk, olívaolajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a rizst. Egy perc pirítás után felöntjük a borral, és amikor elpárolog, fokozatosan adagoljuk az alaplevet, mindig csak annyit, amennyit a rizs magába szív. Közben a gombát külön serpenyőben megpirítjuk, majd a főzés vége felé hozzákeverjük a rizshez.
Amikor a rizs krémes és „al dente” állagú, belekeverjük a vajat és a parmezánt.
Melegen tálaljuk, friss petrezselyemmel megszórva.


🥗 6. Gombás bulgursaláta – könnyű, egészséges és vegán

Hozzávalók:

  • 20 dkg bulgur
  • 25 dkg csiperke vagy laskagomba
  • 1 kisebb cukkini
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 citrom leve
  • friss petrezselyem, só, bors

Elkészítés:
A bulgurt sós vízben megfőzzük, majd hűlni hagyjuk. A gombát, cukkinit és hagymát vékonyra szeleteljük, majd olívaolajon lepirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd szójaszósszal meglocsoljuk. Összekeverjük a bulgurral, ráöntjük a citromlevet és megszórjuk aprított petrezselyemmel.
Hidegen, salátaként tálalva remek köret vagy önálló étel.


A gomba, mint a természet ajándéka

A gombás receptek nemcsak változatosak, de egészségesek is. A gomba kalóriaszegény, ugyanakkor gazdag fehérjében, rostban, B-vitaminokban és antioxidánsokban. Érdemes szezonálisan használni, de a fagyasztott és szárított változatok is remekül működnek a konyhában.
Akár egy tejszínes főételről, akár egy mediterrán tésztáról van szó, a gomba mindig természetes, ízes és laktató választás.

Tartalomkészítőként és újságíróként célom, hogy minden cikkemmel pontos, hiteles és értékes információt adjak át. A Veritex.hu-n olyan témákról írok, amelyek inspirálnak – legyen szó gazdaságról, családról, utazásról, életmódról vagy…

Kapcsolódó tartalmak: