A gombaszezon nemcsak az őszi kirándulások egyik legizgalmasabb pillanata, hanem a konyhában is számtalan lehetőséget rejt. A gombás receptek a magyar konyha legízletesebb fogásai közé tartoznak: tele vannak aromával, vitaminokkal, és remekül variálhatók húsos vagy húsmentes változatban is. Legyen szó egy könnyed vacsoráról, ünnepi ebédről vagy gyors hétköznapi ételről – a gomba mindig megállja a helyét.
Cikkünkben 6 kipróbált gombás receptet mutatunk be, melyek garantáltan mosolyt csalnak az asztaltársaság arcára.
🍲 1. Tejszínes-gombás csirkemell – a klasszikus kedvenc
Hozzávalók (4 adaghoz):
- 60 dkg csirkemellfilé
- 30 dkg csiperke vagy barna csiperke
- 2 dl főzőtejszín
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- só, bors, petrezselyem ízlés szerint
Elkészítés:
A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, enyhén megsózzuk, borsozzuk, majd kevés olívaolajon aranybarnára pirítjuk. Kivesszük a serpenyőből, és ugyanabban a zsiradékban megdinszteljük az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a szeletelt gombát, és addig pirítjuk, míg levet nem enged és el nem fő. Beleöntjük a tejszínt, majd visszatesszük a húst, és 10–15 perc alatt összeforraljuk. Friss petrezselyemmel megszórva, rizzsel vagy tésztával tálaljuk.
💡 Tipp: barna csiperkével karakteresebb ízt kapunk!
🍝 2. Gombás carbonara – olasz hangulat magyar gombákkal
Hozzávalók:
- 30 dkg spagetti
- 20 dkg erdei vegyes gomba (rókagomba, vargánya, csiperke)
- 2 tojás + 1 tojássárgája
- 10 dkg reszelt parmezán
- 10 dkg füstölt szalonna
- só, bors, olívaolaj
Elkészítés:
A tésztát enyhén sós vízben megfőzzük. Közben a szalonnát ropogósra pirítjuk, majd hozzáadjuk a felszeletelt gombát és pár perc alatt megpirítjuk. Egy tálban felverjük a tojásokat, hozzákeverjük a parmezánt és egy kevés főzővizet. A tésztát összeforgatjuk a szalonnás gombával, majd lehúzzuk a tűzről, és ráöntjük a tojásos keveréket – gyorsan átkeverjük, hogy a tojás krémes mártássá sűrűsödjön.
Frissen őrölt borssal és extra sajttal tálaljuk.
🍞 3. Töltött gombafejek – ízletes előétel vagy könnyű vacsora
Hozzávalók:
- 10 nagyobb fej gomba (pl. portobello vagy csiperke)
- 10 dkg feta sajt
- 1 kisebb paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 marék friss petrezselyem
- 1 evőkanál olívaolaj
- só, bors
Elkészítés:
A gombák szárát óvatosan eltávolítjuk, a fejeket megtisztítjuk. A töltelékhez a gombaszárat apróra vágjuk, összekeverjük az összetört fetával, az apróra vágott paradicsommal, petrezselyemmel, fokhagymával és olívaolajjal. Sózzuk, borsozzuk, majd megtöltjük vele a gombafejeket.
Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 °C-on kb. 20 perc alatt megsütjük, amíg a gomba megpuhul és a teteje enyhén megpirul.
🥣 4. Gombakrémleves – selymes és tápláló őszi klasszikus
Hozzávalók:
- 40 dkg csiperke
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 liter zöldségalaplé
- 1 dl főzőtejszín
- 2 evőkanál vaj
- 1 evőkanál liszt
- só, bors, kakukkfű
Elkészítés:
A vajon megpirítjuk a hagymát és a fokhagymát, majd hozzáadjuk a szeletelt gombát. Sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük, és 10 percig pirítjuk. Meghintjük liszttel, majd felöntjük az alaplével. Főzzük kb. 15 percig, majd botmixerrel krémesítjük.
A végén belekeverjük a tejszínt, és újra felforraljuk.
Pirított kenyérkockával vagy reszelt sajttal kínáljuk.
🧀 5. Gombás rizottó – a tökéletes egytálétel
Hozzávalók:
- 30 dkg arborio rizs
- 25 dkg gomba (pl. vargánya vagy csiperke)
- 1 fej vöröshagyma
- 1 dl fehérbor
- 1 liter zöldségalaplé
- 5 dkg vaj
- 2 evőkanál reszelt parmezán
- só, bors, olívaolaj
Elkészítés:
A hagymát finomra vágjuk, olívaolajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a rizst. Egy perc pirítás után felöntjük a borral, és amikor elpárolog, fokozatosan adagoljuk az alaplevet, mindig csak annyit, amennyit a rizs magába szív. Közben a gombát külön serpenyőben megpirítjuk, majd a főzés vége felé hozzákeverjük a rizshez.
Amikor a rizs krémes és „al dente” állagú, belekeverjük a vajat és a parmezánt.
Melegen tálaljuk, friss petrezselyemmel megszórva.
🥗 6. Gombás bulgursaláta – könnyű, egészséges és vegán
Hozzávalók:
- 20 dkg bulgur
- 25 dkg csiperke vagy laskagomba
- 1 kisebb cukkini
- 1 fej lilahagyma
- 1 evőkanál szójaszósz
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 citrom leve
- friss petrezselyem, só, bors
Elkészítés:
A bulgurt sós vízben megfőzzük, majd hűlni hagyjuk. A gombát, cukkinit és hagymát vékonyra szeleteljük, majd olívaolajon lepirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd szójaszósszal meglocsoljuk. Összekeverjük a bulgurral, ráöntjük a citromlevet és megszórjuk aprított petrezselyemmel.
Hidegen, salátaként tálalva remek köret vagy önálló étel.
A gomba, mint a természet ajándéka
A gombás receptek nemcsak változatosak, de egészségesek is. A gomba kalóriaszegény, ugyanakkor gazdag fehérjében, rostban, B-vitaminokban és antioxidánsokban. Érdemes szezonálisan használni, de a fagyasztott és szárított változatok is remekül működnek a konyhában.
Akár egy tejszínes főételről, akár egy mediterrán tésztáról van szó, a gomba mindig természetes, ízes és laktató választás.