Olcsó és gyors receptek

Raffaello rajongóknak! Házi Raffaello golyók és tepsis Raffaello recept

Ínycsiklandó házi Raffaello golyók és egyszerű tepsis Raffaello recept – kókuszos, mandulás finomságok, amelyek vendégvárónak, ünnepi desszertnek vagy hétvégi édességnek is tökéletesek.

Ha szereted a klasszikus Raffaellot, de szeretnéd te elkészíteni, akkor ez a két­ recept tökéletes választás: egyrészt a tradicionális golyó-formát, másrészt egy egyszerűen elkészíthető, tepsis Raffaello-változatot is bemutatunk. A kókusz, a vanília és a mandula kombinációja mindig nyerő, ráadásul ezekkel az otthoni projektek­kel biztosan lenyűgözöd a családot vagy a vendégeket.


1. Hagyományos házi Raffaello golyók

Hozzávalók (kb. 20–25 golyó)

  • 200 g fehér csokoládé
  • 100 ml habtejszín
  • 120 g vaj
  • 200 g kókuszreszelék (ebből kb. 50 g a hempergetéshez)
  • 100 g porcukor (ízlés szerint csökkenthető)
  • 20–25 szem egész mandula
  • 1 teáskanál vaníliaaroma

Elkészítés

  1. A mandulaszemeket szükség szerint forrázd le, ha héjasak, majd töröld szárazra és száraz serpenyőben pirítsd meg, hogy intenzívebb ízt kapjanak.
  2. A habtejszínt melegítsd fel (nem forrald), add hozzá a darabokra tört fehér csokoládét és a vajat, majd keverd simára, míg elolvadnak.
  3. Add hozzá a porcukrot és a vaníliaaromát, végül a kókuszreszeléket – az így kapott masszát hagyd teljesen kihűlni, majd tedd hűtőbe 1–2 órára, hogy formázható legyen.
  4. A masszából diónyi adagokat formázz, a közepébe tegyél egy pirított mandulaszemet, majd gömbölyítsd és hempergesd meg a maradék kókuszreszelékben.
  5. Hűtőben pihentesd legalább 30 percig, hogy az állag stabilizálódjon, majd kínáld muffinpapírban vagy elegáns tálcán.

Tippjeink

  • Ha lágyabb, krémesebb belsőt szeretnél: adj hozzá még 1-2 evőkanál habtejszínt a csokoládés-vajas alaphoz.
  • Cukormentes vagy diétás változathoz használj cukormentes fehér csokoládét, illetve édesítővel helyettesíthető a porcukor.
  • Ha variálni szeretnél: mandula helyett használhatsz pisztáciát, vagy keverhetsz a masszába egy kis fagyasztva szárított málnát a savanykás íz kedvéért.

2. Tepsis Raffaello – gyors, mutatós sütemény

Hozzávalók (kb. 6 adag, tepsi mérete kb. 30 × 20 cm)

Tésztához:

  • 6 db tojás fehérje
  • 25 dkg porcukor
  • 10 dkg liszt
  • 15 dkg kókuszreszelék

Krémhez:

  • 6 db tojás sárgája
  • 8 dl tej
  • 20 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás főzős pudingpor
  • 25 dkg vaj

Tetejére:

  • 5 dkg kókuszreszelék

Elkészítés

  1. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd apránként hozzáadjuk a porcukrot. A lisztet és a kókuszreszeléket óvatosan beleforgatjuk.
  2. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk a masszát, majd előmelegített sütőben 160-170 °C-on kb. 20 percig sütjük (180 °C-on kb. 10 perc, vigyázva a túl­sütéssel).
  3. Közben elkészítjük a krémet: a tojássárgákat a pudingporral, egy kevés tejjel és a cukor felével simára keverjük. A maradék tejet felforraljuk, majd beleöntjük a sárgás-pudingos keveréket, és folyamatos keverés mellett pár perc alatt sűrűre főzzük.
  4. A vajat habosra keverjük a maradék cukorral, majd a kihűlt pudingot kanalanként beledolgozzuk. A krémet a már teljesen kihűlt tésztára kenjük.
  5. A tetejét megszórjuk a kókuszreszelékkel, majd hűtőbe téve legalább pár órára dermedni hagyjuk – így könnyen szeletelhető és a krém összeér.

Akár a klasszikus golyókra, akár a tepsis változatra esik a választásod, mindkettő ünnepi hangulatot kölcsönöz az asztalnak. Azt tanácsolom, hogy próbáld ki mindkettőt! 😉


Források:

  • „Tepsis raffaello (Receptneked)”, Receptneked.hu receptneked.hu
  • „Tepsis raffaello, a gyors, elronthatatlan desszert”, Börzsönyi Piactér borzsonyipiacter.hu
  • „Tökéletes tepsis Raffaello – Nemcsak mutatós, de csodálatosan finom is”, Ketkes.com Ketkes.com
Tartalomkészítőként és újságíróként célom, hogy minden cikkemmel pontos, hiteles és értékes információt adjak át. A Veritex.hu-n olyan témákról írok, amelyek inspirálnak – legyen szó gazdaságról, családról, utazásról, életmódról vagy…

Kapcsolódó tartalmak: