Ínycsiklandó házi Raffaello golyók és egyszerű tepsis Raffaello recept – kókuszos, mandulás finomságok, amelyek vendégvárónak, ünnepi desszertnek vagy hétvégi édességnek is tökéletesek.
Ha szereted a klasszikus Raffaellot, de szeretnéd te elkészíteni, akkor ez a két recept tökéletes választás: egyrészt a tradicionális golyó-formát, másrészt egy egyszerűen elkészíthető, tepsis Raffaello-változatot is bemutatunk. A kókusz, a vanília és a mandula kombinációja mindig nyerő, ráadásul ezekkel az otthoni projektekkel biztosan lenyűgözöd a családot vagy a vendégeket.
1. Hagyományos házi Raffaello golyók
Hozzávalók (kb. 20–25 golyó)
- 200 g fehér csokoládé
- 100 ml habtejszín
- 120 g vaj
- 200 g kókuszreszelék (ebből kb. 50 g a hempergetéshez)
- 100 g porcukor (ízlés szerint csökkenthető)
- 20–25 szem egész mandula
- 1 teáskanál vaníliaaroma
Elkészítés
- A mandulaszemeket szükség szerint forrázd le, ha héjasak, majd töröld szárazra és száraz serpenyőben pirítsd meg, hogy intenzívebb ízt kapjanak.
- A habtejszínt melegítsd fel (nem forrald), add hozzá a darabokra tört fehér csokoládét és a vajat, majd keverd simára, míg elolvadnak.
- Add hozzá a porcukrot és a vaníliaaromát, végül a kókuszreszeléket – az így kapott masszát hagyd teljesen kihűlni, majd tedd hűtőbe 1–2 órára, hogy formázható legyen.
- A masszából diónyi adagokat formázz, a közepébe tegyél egy pirított mandulaszemet, majd gömbölyítsd és hempergesd meg a maradék kókuszreszelékben.
- Hűtőben pihentesd legalább 30 percig, hogy az állag stabilizálódjon, majd kínáld muffinpapírban vagy elegáns tálcán.
Tippjeink
- Ha lágyabb, krémesebb belsőt szeretnél: adj hozzá még 1-2 evőkanál habtejszínt a csokoládés-vajas alaphoz.
- Cukormentes vagy diétás változathoz használj cukormentes fehér csokoládét, illetve édesítővel helyettesíthető a porcukor.
- Ha variálni szeretnél: mandula helyett használhatsz pisztáciát, vagy keverhetsz a masszába egy kis fagyasztva szárított málnát a savanykás íz kedvéért.
2. Tepsis Raffaello – gyors, mutatós sütemény
Hozzávalók (kb. 6 adag, tepsi mérete kb. 30 × 20 cm)
Tésztához:
- 6 db tojás fehérje
- 25 dkg porcukor
- 10 dkg liszt
- 15 dkg kókuszreszelék
Krémhez:
- 6 db tojás sárgája
- 8 dl tej
- 20 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás főzős pudingpor
- 25 dkg vaj
Tetejére:
- 5 dkg kókuszreszelék
Elkészítés
- A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd apránként hozzáadjuk a porcukrot. A lisztet és a kókuszreszeléket óvatosan beleforgatjuk.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk a masszát, majd előmelegített sütőben 160-170 °C-on kb. 20 percig sütjük (180 °C-on kb. 10 perc, vigyázva a túlsütéssel).
- Közben elkészítjük a krémet: a tojássárgákat a pudingporral, egy kevés tejjel és a cukor felével simára keverjük. A maradék tejet felforraljuk, majd beleöntjük a sárgás-pudingos keveréket, és folyamatos keverés mellett pár perc alatt sűrűre főzzük.
- A vajat habosra keverjük a maradék cukorral, majd a kihűlt pudingot kanalanként beledolgozzuk. A krémet a már teljesen kihűlt tésztára kenjük.
- A tetejét megszórjuk a kókuszreszelékkel, majd hűtőbe téve legalább pár órára dermedni hagyjuk – így könnyen szeletelhető és a krém összeér.
Akár a klasszikus golyókra, akár a tepsis változatra esik a választásod, mindkettő ünnepi hangulatot kölcsönöz az asztalnak. Azt tanácsolom, hogy próbáld ki mindkettőt! 😉
Források:
- „Tepsis raffaello (Receptneked)”, Receptneked.hu receptneked.hu
- „Tepsis raffaello, a gyors, elronthatatlan desszert”, Börzsönyi Piactér borzsonyipiacter.hu
- „Tökéletes tepsis Raffaello – Nemcsak mutatós, de csodálatosan finom is”, Ketkes.com Ketkes.com










