A házi rétes igazi klasszikus a magyar konyhában, amely mindig a gyerekkor és a családi ünnepek melegét idézi fel. A múlt ízei, nagymamák konyhájának melegségével . A rétestészta nyújtása, a kézzel készített töltelékek illata és az aranybarnára sült végeredmény örök emlék mindannyiunk számára. Fedezd fel a legfinomabb házi rétes receptek titkait: almás, meggyes-mákos, túrós-mazsolás és barackos-diós variációk, ahogy nagymamáink készítették!
🍎 Almás-fahéjas rétes – háziasan, puha tésztával
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1 tojás
- 2 dl langyos víz
- 2 evőkanál olaj
- 1 csipet só
- 80 dkg savanykás alma
- 10 dkg cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 5 dkg zsemlemorzsa
- 5 dkg olvasztott vaj
Elkészítés:
A lisztet, tojást, vizet, olajat és sót sima tésztává gyúrjuk, olajjal megkenjük és letakarva fél órát pihentetjük. Utána kissé vastagabbra nyújtjuk vagy kihúzzuk kézzel. Vajjal megkenjük, megszórjuk zsemlemorzsával, majd ráhalmozzuk a fahéjas-cukros reszelt almát. Feltekerjük, tepsibe tesszük, tetejét vajjal megkenjük, és 180°C-on kb. 35 perc alatt pirosra sütjük.
🍒 Meggyes-mákos rétes – vékony, ropogós tésztával
Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 2 dl langyos víz
- 2 evőkanál olaj
- 1 csipet só
- 20 dkg darált mák
- 15 dkg cukor
- 50 dkg magozott meggy (friss vagy fagyasztott)
- 5 dkg zsemlemorzsa
- 5 dkg vaj
Elkészítés:
A lisztet, vizet, olajat, sót alaposan összegyúrjuk, és legalább 30 percet pihentetjük. Egy nagy asztalon nagyon vékonyra kihúzzuk, olvasztott vajjal megkenjük. A darált mákot cukorral összekeverjük, majd a meggyel együtt a tésztára szórjuk. Óvatosan feltekerjük, sütőpapíros tepsibe helyezzük, vajjal megkenjük, és 190°C-on kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
🧀 Túrós-mazsolás rétes – kelt tésztás változat
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 1 evőkanál cukor
- 1 tojás
- 5 dkg vaj
- 1 csipet só
- 50 dkg túró
- 10 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 marék mazsola
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszttel, tojással, olvasztott vajjal, sóval összegyúrjuk és lágy tésztát készítünk. Letakarva 45 percig kelesztjük, majd kb. 0,5 cm vastagra nyújtjuk. A túrót cukorral, citromhéjjal és mazsolával összekeverjük, egyenletesen elosztjuk a tésztán. Feltekerjük, tojással megkenjük, és 180°C-on kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.
🍑 Barackos-diós rétes – klasszikus vékony tésztával
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 2 dl langyos víz
- 1 tojás
- 2 evőkanál olaj
- 1 csipet só
- 50 dkg szeletelt őszibarack (friss vagy befőtt)
- 15 dkg darált dió
- 10 dkg cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 5 dkg zsemlemorzsa
- 5 dkg olvasztott vaj
Elkészítés:
A tésztát a szokásos módon összegyúrjuk és pihentetjük, majd lisztezett abroszon nagyon vékonyra kihúzzuk. Vajjal megkenjük, zsemlemorzsával megszórjuk, majd a cukros-fahéjas diót és a barackdarabokat ráhalmozzuk. Feltekerjük, vajjal megkenjük, és 190°C-on kb. 30 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Egy jól elkészített házi rétes nemcsak desszert, hanem szívet melengető élmény is. Érdemes újra elővenni a sodrófát, mert a régi ízek sosem mennek ki a divatból. Jó étvágyat kívánunk!