HasznosOlcsó és gyors receptek

Házi rétes receptek: Nagymamáink titkai új köntösben!

A házi rétes igazi klasszikus a magyar konyhában, amely mindig a gyerekkor és a családi ünnepek melegét idézi fel. A múlt ízei, nagymamák konyhájának melegségével . A rétestészta nyújtása, a kézzel készített töltelékek illata és az aranybarnára sült végeredmény örök emlék mindannyiunk számára. Fedezd fel a legfinomabb házi rétes receptek titkait: almás, meggyes-mákos, túrós-mazsolás és barackos-diós variációk, ahogy nagymamáink készítették!

🍎 Almás-fahéjas rétes – háziasan, puha tésztával

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 2 dl langyos víz
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 csipet só
  • 80 dkg savanykás alma
  • 10 dkg cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 5 dkg olvasztott vaj

Elkészítés:
A lisztet, tojást, vizet, olajat és sót sima tésztává gyúrjuk, olajjal megkenjük és letakarva fél órát pihentetjük. Utána kissé vastagabbra nyújtjuk vagy kihúzzuk kézzel. Vajjal megkenjük, megszórjuk zsemlemorzsával, majd ráhalmozzuk a fahéjas-cukros reszelt almát. Feltekerjük, tepsibe tesszük, tetejét vajjal megkenjük, és 180°C-on kb. 35 perc alatt pirosra sütjük.

🍒 Meggyes-mákos rétes – vékony, ropogós tésztával

Hozzávalók:

  • 35 dkg liszt
  • 2 dl langyos víz
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 csipet só
  • 20 dkg darált mák
  • 15 dkg cukor
  • 50 dkg magozott meggy (friss vagy fagyasztott)
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 5 dkg vaj

Elkészítés:
A lisztet, vizet, olajat, sót alaposan összegyúrjuk, és legalább 30 percet pihentetjük. Egy nagy asztalon nagyon vékonyra kihúzzuk, olvasztott vajjal megkenjük. A darált mákot cukorral összekeverjük, majd a meggyel együtt a tésztára szórjuk. Óvatosan feltekerjük, sütőpapíros tepsibe helyezzük, vajjal megkenjük, és 190°C-on kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük.


🧀 Túrós-mazsolás rétes – kelt tésztás változat

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 tojás
  • 5 dkg vaj
  • 1 csipet só
  • 50 dkg túró
  • 10 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 marék mazsola
  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítés:
A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszttel, tojással, olvasztott vajjal, sóval összegyúrjuk és lágy tésztát készítünk. Letakarva 45 percig kelesztjük, majd kb. 0,5 cm vastagra nyújtjuk. A túrót cukorral, citromhéjjal és mazsolával összekeverjük, egyenletesen elosztjuk a tésztán. Feltekerjük, tojással megkenjük, és 180°C-on kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.


🍑 Barackos-diós rétes – klasszikus vékony tésztával

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 2 dl langyos víz
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 csipet só
  • 50 dkg szeletelt őszibarack (friss vagy befőtt)
  • 15 dkg darált dió
  • 10 dkg cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 5 dkg olvasztott vaj

Elkészítés:
A tésztát a szokásos módon összegyúrjuk és pihentetjük, majd lisztezett abroszon nagyon vékonyra kihúzzuk. Vajjal megkenjük, zsemlemorzsával megszórjuk, majd a cukros-fahéjas diót és a barackdarabokat ráhalmozzuk. Feltekerjük, vajjal megkenjük, és 190°C-on kb. 30 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Egy jól elkészített házi rétes nemcsak desszert, hanem szívet melengető élmény is. Érdemes újra elővenni a sodrófát, mert a régi ízek sosem mennek ki a divatból. Jó étvágyat kívánunk!

Kapcsolódó tartalmak: