Olcsó és gyors receptek

Az ősz ízei – 10 ellenállhatatlan recept a hűvös napokra, amelyekkel otthonodba varázsolhatod az évszak hangulatát

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet öltözik színes ruhába, hanem a konyhánk is megtelik különleges alapanyagokkal. A piacokon roskadoznak a standok a friss sütőtöktől, szőlőtől, körtétől, almától, szilvától és gesztenyétől – mind-mind olyan kincsek, amelyek az évszak igazi ízeit hozzák el. Ha inspirációt keresel, válogatott őszi receptek segítenek abban, hogy a hűvös napokat ízletes fogásokkal és melengető desszertekkel tehesd különlegessé. Most tíz olyan receptet mutatunk, amelyek segítségével nemcsak melegséget csempészhetsz a hűvös napokba, de valóban megkóstolhatod, milyen is az ősz zamata.

1. Sütőtök krémleves pirított tökmaggal

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 1 közepes sütőtök (kb. 1 kg)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 7 dl zöldségalaplé
  • 1 dl főzőtejszín
  • 2 ek vaj
  • só, bors, szerecsendió ízlés szerint
  • 2 marék pirított tökmag
  • 1 tk tökmagolaj a tálaláshoz

Elkészítés:
A sütőtököt meghámozzuk és kockákra vágjuk. Sütőben 200 °C-on kb. 30 perc alatt puhára sütjük. Közben a hagymát és fokhagymát vajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a sült sütőtököt majd felöntjük az alaplével. Fűszerezzük. 10–15 percig főzzük, végül botmixerrel krémesítjük. Hozzáöntjük a tejszínt, és még egyszer felforraljuk. Pirított tökmaggal és egy csepp tökmagolajjal tálaljuk.


2. Sütőtökös-diós piskótatekercs mascarponekrémmel

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 8 dkg liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 10 dkg reszelt sütőtök
  • 5 dkg darált dió
  • 1 tk fahéj

Krémhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 5 dkg porcukor
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje

Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk majd a sárgáját cukorral habosra verjük. Hozzáadjuk a reszelt sütőtököt, a darált diót, és a fahéjat. Végül a sütőporral elkevert lisztet is belekeverjük. A felvert fehérjét óvatosan beleforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 180 °C-on kb. 12 percig sütjük. A kész piskótát konyharuhába tekerjük, és hagyjuk hűlni. A krémhez a mascarponét porcukorral és vaníliával kikeverjük, majd a kihűlt tésztára kenjük. Feltekerjük és ízlés szerintporcukorral megszórva tálaljuk.


3. Szőlős süti vaníliás krémmel

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor
  • 5 dl tej
  • 1 cs vaníliás pudingpor
  • 2 ek cukor
  • 50 dkg szőlő
  • 1 csomag tortazselé

Elkészítés:
A tojásokból és cukorból habos masszát készítünk. Hozzáadjuk a lisztet és a sütőport. Sütőpapíros tepsiben 180 °C-on kb. 20 percig sütjük. Közben a pudingport a tejjel és a cukorral sűrűre főzzük. A kihűlt piskótát megkenjük a pudingkrémmel, majd kirakjuk félbevágott szőlőszemekkel. A tetejére áttetsző zselét készítünk, és ráöntjük. Pár órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.


4. Almás-fahéjas morzsasüti

Hozzávalók:

  • 4 nagy alma
  • 2 ek citromlé
  • 1 tk fahéj
  • 2 ek cukor
  • 10 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg dió

Elkészítés:
Az almát meghámozzuk, kockákra vágjuk, majd citromlével és fahéjjal összeforgatjuk. Kivajazott formába tesszük. A lisztet, a cukrot, a vajat és diót összemorzsoljuk, majd az almára szórjuk. 180 °C-on kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük. Langyosan, egy gombóc vaníliafagyival az igazi.


5. Körtés-diós galette

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 12 dkg vaj
  • 1 tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 2-3 ek hideg víz
  • 3 körte
  • 5 dkg dió
  • 2 ek méz

Elkészítés:
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk és hozzáadjuk a tojássárgáját, a sót és a vizet. Gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk. Kör alakban kinyújtjuk. A közepére szeletelt körtét teszünk és megszórjuk dióval, ezután pedig meglocsoljuk mézzel. A széleket visszahajtjuk. 190 °C-on kb. 30 perc alatt megsütjük.


6. Gesztenyés pohárkrém

Hozzávalók:

  • 25 dkg gesztenyepüré
  • 2 dl habtejszín
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 csomag babapiskóta
  • 1 dl tej rumaromával ízesítve
  • kakaópor a tetejére

Elkészítés:
A gesztenyepürét a vaníliás cukorral és a kemény habbá vert tejszínnel összekeverjük. Poharakba rétegezzük: egy sor krém, egy sor tejbe mártott babapiskóta, majd újabb adag krém. A tetejére kakaót szórunk, és reszelt csokoládéval díszítjük.


7. Sütőtökös rizottó parmezánnal

Hozzávalók:

  • 30 dkg rizottórizs
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 l zöldségalaplé
  • 20 dkg sütőtökpüré
  • 5 dkg parmezán
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • só, bors, friss zsálya

Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a rizst, és üvegesre pirítjuk. Felöntjük a borral, majd fokozatosan adagoljuk hozzá az alaplevet, miközben folyamatosan keverjük. Amikor a rizs majdnem megpuhult, belekeverjük a sütőtökpürét és a reszelt parmezánt. Zsályalevelekkel tálaljuk.


8. Gombás-csirkés raguleves

Hozzávalók:

  • 30 dkg csirkemell
  • 20 dkg csiperke gomba
  • 1 sárgarépa
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 1 fej hagyma
  • 1,2 l alaplé
  • 1 dl főzőtejszín
  • só, bors, petrezselyem

Elkészítés:
A csirkemellet felkockázzuk, kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a felszeletelt gombát, répát, petrezselyemgyökeret és hagymát. Felöntjük alaplével, és puhára főzzük. A végén tejszínnel sűrítjük, petrezselyemmel megszórva tálaljuk.


9. Diós-almás kuglóf

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 1 cs sütőpor
  • 2 nagy alma reszelve
  • 10 dkg darált dió
  • 1 dl tej

Elkészítés:
A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojásokat, majd a reszelt almát és diót. Beleforgatjuk a sütőporos lisztet és a tejet. Kivajazott kuglófformába öntjük, és 180 °C-on kb. 40 perc alatt készre sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.


10. Sült szilvás lepény

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 10 dkg cukor
  • 8 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 60 dkg szilva
  • fahéjas cukor a tetejére

Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk, majd a liszttel, cukorral, tojással és vajjal kelt tésztát gyúrunk. Letakarva 1 órát kelesztjük. Kinyújtjuk, tepsibe tesszük, és kirakjuk félbevágott szilvával. Megszórjuk fahéjas cukorral, majd 180 °C-on kb. 30 perc alatt megsütjük.

Az ősz ízei minden ételben ott rejtőznek, legyen szó egy melengető levesről, egy tartalmas főételről vagy egy illatos süteményről. Ezek a receptek nemcsak a családi asztalt teszik ünnepivé, hanem segítenek felfedezni az évszak bőséges kínálatát. Egy falat sült szilvás lepény vagy egy tál sütőtökös rizottó azonnal felidézi a színes levelek és hűvös esték hangulatát.

Kapcsolódó tartalmak: