A túrógombóc a magyar konyha egyik örök klasszikusa, amit generációk óta szívesen készítünk. Van, aki a nagymamától tanulta, van, aki étteremben szeretett bele, és van, aki most próbálná ki először. Ez a pillekönnyű túrógombóc recept azonban nemcsak finom, hanem gyorsan és egyszerűen elkészíthető – ráadásul olyan puha, hogy szinte elolvad a szádban.
Miért különleges ez a túrógombóc recept?
A titok abban rejlik, hogy nem hagyományos módon készül, hanem először egy sűrű tejbegríz az alapja, amit túróval keverünk össze. Ettől a gombócok extra lágyak és krémesek lesznek, mégis tökéletesen formázhatók. Ha krémesebb túrót választunk, a végeredmény még könnyedebb és selymesebb lesz. Ez a túrógombóc recept garantáltan a család kedvence lesz és persze a tiéd is hiszen jóval egyszerűbb és gyorsabban elkészíthető a hagyományos verziótól.
Hozzávalók (kb. 12–14 gombóchoz):
- 0,5 liter tej
- 7 evőkanál búzadara
- 1 csipet só
- 2 csomag vaníliás cukor
- 500 g túró (krémesebb változattal még lágyabb lesz)
- 1 csipet őrölt fahéj (opcionális)
- 1 evőkanál kristálycukor
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 2–3 evőkanál olaj
Öntethez:
- 2 dl tejföl
- 1-2 evőkanál porcukor (ízlés szerint)
Elkészítés lépésről lépésre
- Tejbegríz elkészítése
A tejet forraljuk fel, majd folyamatos keverés mellett szórjuk bele a búzadarát. Közepes lángon, állandóan kevergetve főzzünk belőle sűrű tejbegrízt. Ha elkészült, egy csipet sóval és a vaníliás cukorral ízesítjük. Tegyük félre, és hagyjuk teljesen kihűlni. - Tészta összeállítása
A kihűlt tejbegrízhez adjuk hozzá a túrót, a kristálycukrot és – ha szeretjük – egy kevés fahéjat. Egy villa segítségével keverjük össze. A masszát érdemes 10–15 percig pihentetni, de akár 1 estére hűtőbe is tehetjük, úgy könnyebb lesz a formázás. - Zsemlemorzsa pirítása
Egy serpenyőben, kevés olajon aranybarnára pirítjuk a zsemlemorzsát. Figyeljünk rá, hogy közepes lángon dolgozzunk, és gyakran keverjük, nehogy megégjen. - Gombóc formázása
Vizes kézzel nagyobb diónyi gombócokat formázunk a masszából, majd azonnal megforgatjuk őket a frissen pirított zsemlemorzsában. - Öntet elkészítése
A tejfölt összekeverjük a porcukorral (pici vizet is löttyinthetünk hozzá hogy mártásosabb legyen) – az édességet ízlés szerint állíthatjuk. Ez az öntet tökéletesen kiegészíti a túrógombóc puha textúráját.
Tálalási tippek
A gombócokat frissen érdemes fogyasztani, még langyosan, porcukros tejföllel meglocsolva. Ha extra ízt szeretnénk, egy kis citromhéjat vagy reszelt csokoládét is szórhatunk rá. Aki a gyümölcsösebb vonalat kedveli, kínálhat mellé eper-, barack- vagy meggyszószt is.
Miért szeretjük ezt a receptet?
Gyors: nagyjából 30–35 perc alatt elkészül.
Egyszerű: nem igényel bonyolult technikát vagy ritka alapanyagokat.
Könnyed: a tejbegrízes alapnak köszönhetően lágy és pillekönnyű lesz a gombóc.
Tipp: A massza előző este is elkészíthető, majd hűtőben pihenhet másnapig – így még egyszerűbb a dolgunk.
Ha ez a pillekönnyű túrógombóc elnyerte a tetszésed, mindenképp nézd meg további receptjeinket is, ahol még több gyors, egyszerű és ínycsiklandó ötletet találsz a mindennapi sütés-főzéshez!