Az ősz beköszöntével nemcsak a természet öltözik színes ruhába, hanem a konyhánk is megtelik különleges alapanyagokkal. A piacokon roskadoznak a standok a friss sütőtöktől, szőlőtől, körtétől, almától, szilvától és gesztenyétől – mind-mind olyan kincsek, amelyek az évszak igazi ízeit hozzák el. Ha inspirációt keresel, válogatott őszi receptek segítenek abban, hogy a hűvös napokat ízletes fogásokkal és melengető desszertekkel tehesd különlegessé. Most tíz olyan receptet mutatunk, amelyek segítségével nemcsak melegséget csempészhetsz a hűvös napokba, de valóban megkóstolhatod, milyen is az ősz zamata.
1. Sütőtök krémleves pirított tökmaggal
Hozzávalók (4 adaghoz):
- 1 közepes sütőtök (kb. 1 kg)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 7 dl zöldségalaplé
- 1 dl főzőtejszín
- 2 ek vaj
- só, bors, szerecsendió ízlés szerint
- 2 marék pirított tökmag
- 1 tk tökmagolaj a tálaláshoz
Elkészítés:
A sütőtököt meghámozzuk és kockákra vágjuk. Sütőben 200 °C-on kb. 30 perc alatt puhára sütjük. Közben a hagymát és fokhagymát vajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a sült sütőtököt majd felöntjük az alaplével. Fűszerezzük. 10–15 percig főzzük, végül botmixerrel krémesítjük. Hozzáöntjük a tejszínt, és még egyszer felforraljuk. Pirított tökmaggal és egy csepp tökmagolajjal tálaljuk.
2. Sütőtökös-diós piskótatekercs mascarponekrémmel
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 10 dkg cukor
- 8 dkg liszt
- 1 tk sütőpor
- 10 dkg reszelt sütőtök
- 5 dkg darált dió
- 1 tk fahéj
Krémhez:
- 25 dkg mascarpone
- 5 dkg porcukor
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk majd a sárgáját cukorral habosra verjük. Hozzáadjuk a reszelt sütőtököt, a darált diót, és a fahéjat. Végül a sütőporral elkevert lisztet is belekeverjük. A felvert fehérjét óvatosan beleforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 180 °C-on kb. 12 percig sütjük. A kész piskótát konyharuhába tekerjük, és hagyjuk hűlni. A krémhez a mascarponét porcukorral és vaníliával kikeverjük, majd a kihűlt tésztára kenjük. Feltekerjük és ízlés szerintporcukorral megszórva tálaljuk.
3. Szőlős süti vaníliás krémmel
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 10 dkg cukor
- 10 dkg liszt
- 1 cs sütőpor
- 5 dl tej
- 1 cs vaníliás pudingpor
- 2 ek cukor
- 50 dkg szőlő
- 1 csomag tortazselé
Elkészítés:
A tojásokból és cukorból habos masszát készítünk. Hozzáadjuk a lisztet és a sütőport. Sütőpapíros tepsiben 180 °C-on kb. 20 percig sütjük. Közben a pudingport a tejjel és a cukorral sűrűre főzzük. A kihűlt piskótát megkenjük a pudingkrémmel, majd kirakjuk félbevágott szőlőszemekkel. A tetejére áttetsző zselét készítünk, és ráöntjük. Pár órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
4. Almás-fahéjas morzsasüti
Hozzávalók:
- 4 nagy alma
- 2 ek citromlé
- 1 tk fahéj
- 2 ek cukor
- 10 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 5 dkg dió
Elkészítés:
Az almát meghámozzuk, kockákra vágjuk, majd citromlével és fahéjjal összeforgatjuk. Kivajazott formába tesszük. A lisztet, a cukrot, a vajat és diót összemorzsoljuk, majd az almára szórjuk. 180 °C-on kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük. Langyosan, egy gombóc vaníliafagyival az igazi.
5. Körtés-diós galette
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 12 dkg vaj
- 1 tojássárgája
- 1 csipet só
- 2-3 ek hideg víz
- 3 körte
- 5 dkg dió
- 2 ek méz
Elkészítés:
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk és hozzáadjuk a tojássárgáját, a sót és a vizet. Gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk. Kör alakban kinyújtjuk. A közepére szeletelt körtét teszünk és megszórjuk dióval, ezután pedig meglocsoljuk mézzel. A széleket visszahajtjuk. 190 °C-on kb. 30 perc alatt megsütjük.
6. Gesztenyés pohárkrém
Hozzávalók:
- 25 dkg gesztenyepüré
- 2 dl habtejszín
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 csomag babapiskóta
- 1 dl tej rumaromával ízesítve
- kakaópor a tetejére
Elkészítés:
A gesztenyepürét a vaníliás cukorral és a kemény habbá vert tejszínnel összekeverjük. Poharakba rétegezzük: egy sor krém, egy sor tejbe mártott babapiskóta, majd újabb adag krém. A tetejére kakaót szórunk, és reszelt csokoládéval díszítjük.
7. Sütőtökös rizottó parmezánnal
Hozzávalók:
- 30 dkg rizottórizs
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 l zöldségalaplé
- 20 dkg sütőtökpüré
- 5 dkg parmezán
- 1 fej vöröshagyma
- 2 ek olívaolaj
- só, bors, friss zsálya
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a rizst, és üvegesre pirítjuk. Felöntjük a borral, majd fokozatosan adagoljuk hozzá az alaplevet, miközben folyamatosan keverjük. Amikor a rizs majdnem megpuhult, belekeverjük a sütőtökpürét és a reszelt parmezánt. Zsályalevelekkel tálaljuk.
8. Gombás-csirkés raguleves
Hozzávalók:
- 30 dkg csirkemell
- 20 dkg csiperke gomba
- 1 sárgarépa
- 1 petrezselyemgyökér
- 1 fej hagyma
- 1,2 l alaplé
- 1 dl főzőtejszín
- só, bors, petrezselyem
Elkészítés:
A csirkemellet felkockázzuk, kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a felszeletelt gombát, répát, petrezselyemgyökeret és hagymát. Felöntjük alaplével, és puhára főzzük. A végén tejszínnel sűrítjük, petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
9. Diós-almás kuglóf
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 2 tojás
- 1 cs sütőpor
- 2 nagy alma reszelve
- 10 dkg darált dió
- 1 dl tej
Elkészítés:
A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojásokat, majd a reszelt almát és diót. Beleforgatjuk a sütőporos lisztet és a tejet. Kivajazott kuglófformába öntjük, és 180 °C-on kb. 40 perc alatt készre sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
10. Sült szilvás lepény
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 10 dkg cukor
- 8 dkg vaj
- 1 tojás
- 60 dkg szilva
- fahéjas cukor a tetejére
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk, majd a liszttel, cukorral, tojással és vajjal kelt tésztát gyúrunk. Letakarva 1 órát kelesztjük. Kinyújtjuk, tepsibe tesszük, és kirakjuk félbevágott szilvával. Megszórjuk fahéjas cukorral, majd 180 °C-on kb. 30 perc alatt megsütjük.
Az ősz ízei minden ételben ott rejtőznek, legyen szó egy melengető levesről, egy tartalmas főételről vagy egy illatos süteményről. Ezek a receptek nemcsak a családi asztalt teszik ünnepivé, hanem segítenek felfedezni az évszak bőséges kínálatát. Egy falat sült szilvás lepény vagy egy tál sütőtökös rizottó azonnal felidézi a színes levelek és hűvös esték hangulatát.