Ahogy november beköszönt, az ősz egyik legízesebb és legvidámabb ünnepe közeleg: Márton-nap, amikor a hagyomány szerint „aki Márton-napon libát nem eszik, az egész évben éhezik”. Ilyenkor a házakban, éttermekben és vidéki vendéglőkben egyaránt terítékre kerülnek a szaftos libasültek, a ropogós libacombok és a krémes libamájpástétomok. A Márton-napi libamenü nemcsak a gasztronómiáról szól, hanem a bőségről, az összetartozásról és az őszi ízek ünnepléséről is. Ebben a cikkben három különböző menüsorral készültünk: egy klasszikus, egy modern és egy különleges változattal, hogy mindenki megtalálja a saját kedvencét. Legyen szó hagyománytisztelő vacsoráról, elegáns vendégvárásról vagy családi lakomáról, ezek a Márton-napi libamenü ötletek garantáltan mosolyt és illatot visznek az otthonodba.
Klasszikus Márton‐napi menü
Ez a menü mélyen épít a hagyományokra: libaleves, sült libacomb párolt lilakáposztával, és egy egyszerű, de ünnepi desszerttel
Előétel: Libaleves
Hozzávalók (4 személyre):
- 1 db libacomb vagy kb. 500 g libahús levesnek
- 1 fej vöröshagyma
- 2–3 gerezd fokhagyma
- 2 szál sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 1 kisebb zeller
- 10–12 szem fekete bors
- 1 babérlevél
- Só, frissen őrölt bors
- 1,5 l víz vagy alaplé
- (Opcionálisan: maceszgombóc vagy házi tészta köretnek)
Receptleírás:
A libacombot alaposan megtisztítjuk, hideg vízbe tesszük, felforraljuk, habot leszedjük. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát, sárgarépát, fehérrépát, zellert, összes borsot és a babérlevelet. Sózzuk, borsozzuk, majd alacsony lángon kb. 1 – 1,5 órán át főzzük, amíg a hús omlóssá válik. Ha kész, a húst kiszedjük, lefejtjük a csontról, a levest leszűrjük, a húst visszatesszük. Tálaláskor kínálhatunk hozzá maceszgombócot vagy egyszerűen friss kenyeret.
Ez a forró, ízes libaleves tökéletes indítása a libás lakomának – meghitt, gazdag és melegítő.
Főétel: Sült libacomb párolt lilakáposztával
Hozzávalók (4 személyre):
- 4 db libacomb
- Só, frissen őrölt bors
- 1 teáskanál morzsolt majoránna
- 4 evőkanál libazsír vagy olaj
- 1 fej lilakáposzta
- 1 alma
- 1 evőkanál méz
- 1–2 evőkanál balzsamecet
- Egy kevés őrölt kömény
- Só, bors a káposztához
Receptleírás:
Először a libacombokat kívül-belül jól megsózzuk, megborsozzuk, majd a morzsolt majoránnával bedörzsöljük a bőrös részüket. Egy nagyobb tepsiben a libazsírt felforrósítjuk, belehelyezzük a combokat bőrös felükkel felfelé, és közepes lángon kb. 10 percig sütjük, hogy a bőr kissé piruljon. Ezután alufóliával lazán letakarjuk, és előmelegített sütőben (kb. 180 °C) 50–60 percig sütjük, közben egyszer megfordítjuk, hogy egyenletesen átsüljön.
Amíg a comb sül, elkészítjük a köretet: a lilakáposztát vékonyra szeljük, az almát feldaraboljuk. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, ráöntjük a káposztát és az almát, megszórjuk egy kis köménnyel, majd hozzáadjuk a mézet és a balzsamecetet. Pároljuk kb. 20–25 percig, amíg a káposzta megpuhul, az alma kissé karamellizálódik. Sóval, borssal ízesítjük. A sült libacombokat a párolt lilakáposztával tálaljuk – klasszikus, mégis mindig ünnepi.
Desszert: Egyszerű almás‐mézes süti
Bár nem kifejezetten libás desszert, az almás‐mézes vonal jól passzol a liba pikáns ízeihez és az őszi hangulathoz. Szezonális, barátságos és lezárja az estét. (Itt elég egy jól bevált recept: pl. almás‐pité vagy almás lepény, mézzel meglocsolva.)
Ez a háromfogásos menü tehát a hagyományokat követi, mégis minden részlete gondosan megválasztott – tökéletes választás, ha a Márton‐nap értékét és ízeit szeretnénk méltón megjeleníteni.
Modern libamenü
Ha szeretnéd, hogy a Márton‐nap ne csak hagyományos, hanem formabontó is legyen, akkor ez a menüsor a neked való: egy kreatív előétel, egy elegáns főétel és egy izgalmas desszert.
Előétel: Libamáj pástétom fügével és pirítóssal
Hozzávalók (4 személyre):
- 200 g libamáj (tisztítva)
- 1 evőkanál libazsír vagy vaj
- 1 kisebb vöröshagyma, apróra vágva
- 1 gerezd fokhagyma, finomra vágva
- 50 ml száraz fehérbor
- Só, fehér bors
- 2–3 evőkanál mascarpone vagy krémsajt
- Friss füge szeletekben
- Pirítós kenyér vagy bagett a tálaláshoz
Receptleírás:
A libamájról eltávolítjuk az ereket, a tisztítást követően felkockázzuk. A libazsírt egy serpenyőben felmelegítjük, hozzáadjuk a vöröshagymát és a fokhagymát, üvegesre pároljuk. Ezután beletesszük a libamájat, rövid ideig (kb. 2–3 perc) sütjük, hogy kívül enyhén pirult legyen, belül még puha. Felöntjük a fehérborral, sózzuk‐borsozzuk, majd fedő alatt kb. 5 percig pároljuk. Ezután levesszük a tűzről, hozzáadjuk a mascarponét, és botmixerrel simára pürésítjük. A pástétomot poharakba vagy kerámiás tálkákba kanalazzuk, tetejére friss fügeszeleteket helyezünk, mellé kínáljuk a pirítóst. Ez az előétel mindenkit levesz a lábáról – elegáns, krémes, mégis barátságos.
Főétel: Libamell narancsos‐mézes sárgarépával, sajtos krumplipürével
Hozzávalók (4 személyre):
- 2 db libamellfilé
- Só, fehér bors, őrölt szerecsendió
- 1 evőkanál libazsír
- 4–5 nagyobb krumpli (például sárga héjú)
- 10 dkg reszelt sajt
- 10 dkg vaj
- Meleg tej a krumplihoz
- 4–5 db nagy sárgarépa
- 1 narancs leve és reszelt héja
- 3–4 evőkanál méz
Receptleírás:
A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. A vajat és egy kevés meleg tejet hozzáadunk, majd simára törjük. Belekeverjük a reszelt sajtot, sóval‐borssal ízesítjük – kész a sajtos krumplipüré. A sárgarépákat megtisztítjuk, libazsíron enyhén megpirítjuk, felöntjük a narancs levével, belekeverjük a narancs reszelt héját és a mézet, majd addig pároljuk, amíg a sárgarépa fényes, enyhén karamellizált lesz. A libamelleket bőrös felükkel lefelé egy forró serpenyőben a libazsírban elkezdjük sütni, sóval, fehér borssal és egy csipet szerecsendióval ízesítjük. Amikor a bőr ropogósra sült (kb. 6–7 perc), megfordítjuk, és a másik oldalát is kb. 4–5 percig sütjük közepes lángon – belül legyen rózsaszín. Pihentetjük 5 percig folpack alatt. Tálalás: a sajtos krumplipürét alulra halmozzuk, ráhelyezzük a libamellet szép szeletekre vágva, mellé adagoljuk a narancsos‐mézes sárgarépát. A modern ízvilág – narancs, méz, narancsos sárgarépa – tökéletesen illik a liba karakteréhez.
Desszert: Lúdláb pohárkrém
Ez a desszert az ünnepi hangulatot viszi tovább: alma‐ és diódarabokkal, joghurttal, mézzel rétegezve, akár egy pohárban is tálalható – formabontó, mégis karakteres. (Ötlet forrásként: almás édesség ajánlások Márton‐napra.)
Ezzel a menüsorral nem csak a tradícióval állunk szemben, hanem kicsit tovább is lépünk – kifinomultabb fogásokkal és “desszert kategóriával”.
Különleges libamenü – ha igazán extrára vágysz
Ha már szeretnél igazán nagyot dobni, és nem csak követni a hagyományt, hanem újragondolni, akkor ez a menü neked való: egy izgalmas előétel, egy fűszeres főétel kevésbé megszokott körettel, és egy emlékezetes desszerttel.
Előétel: Libazsíros kenyér hagymával és libatepertővel
Hozzávalók (4 személyre):
- Friss, rusztikus kenyér (például ő… kovászos)
- 50 g libazsír
- 1 kis fej vöröshagyma, finomra vágva
- 80–100 g libatepertő (elkészíthető vagy elővett)
- Só, frissen őrölt bors
- Friss petrezselyemzöld a díszítéshez
Receptleírás:
A kenyérszeleteket kissé pirítjuk, majd mindkét oldalukon vékonyan megkenjük libazsírral. A finomra vágott vöröshagymát egy serpenyőben libazsíron üvegesre pároljuk, enyhén sózzuk, borsozzuk, majd a pirított kenyérre kanalazzuk. Erre jön a ropogós libatepertő – a hagyma és a zsiradék találkozása megadja az első falatban az ünnepi libaélményt. Friss petrezselyemmel megszórjuk, és azonnal tálaljuk. Modern húzás, de autentikus ízvilággal.
Főétel: Fűszeres libacomb gesztenyés céklával
Hozzávalók (4 személyre):
- 4 db libacomb
- Só, frissen őrölt bors
- Őrölt szerecsendió
- 1 kg cékla
- 10 dkg füstölt szalonna
- 20 dkg főtt tisztított gesztenye
- 2 evőkanál vörösborecet
- 1 evőkanál méz
- 1 teáskanál kakukkfű (friss vagy szárított)
Receptleírás:
A libacombokat kívül-belül sóval, borssal és egy kis szerecsendióval bedörzsöljük. A céklát megpucoljuk, kockákra vagy szeletekre vágjuk. A füstölt szalonnát kis kockákra vágjuk, serpenyőben kisütjük, majd hozzáadjuk a céklát, a gesztenyét, a mézet és a vörösborecetet, kakukkfűvel ízesítjük, és pár percig pároljuk. Egy nagy tepsiben vagy sütőedényben elrendezzük a libacombokat, mellé tesszük a céklás‐gesztenyés keveréket, ráöntünk egy kis alaplevet vagy vizet, és 180 °C‐on kb. 60–70 percig sütjük, amíg a combok kívül ropogósak, belül omlósak lesznek. A céklás köret színes, karakteres és ünnepi – az ízek itt igazán összeérnek.
Desszert: Birsalmás vagy narancsos pohárkrém
Zárásként jöhet valami igazán különleges – például birsalmáskrém vagy narancsos‐mézes pohárdesszert, amiben az őszi gyümölcsök és a méz dominálnak. A narratíva szerint a Márton‐napi asztalnál az alma, körte, birsalma is helyet kapott a liba mellé.
Egy rétegezett pohárkészítés: joghurt vagy mascarpone, birsalma kompót, méz, pirított mogyoró vagy dió – igazi különlegesség.
A Márton napi libamenü különlegessége
A liba húsa és zsírja olyan ízvilágot ad, amely egyszerre robusztus és elegáns – ünnepivé teszi az étkezést. A hagyomány szerint a Márton‐nap a bőség, az év vége előtti utolsó nagy lakoma ideje, amikor a böjt még nem kezdődött – ezért is esik ilyenkor a választás a libára.
Illenek hozzá az őszi alapanyagok: alma, birsalma, cékla, gesztenye, lilakáposzta – így az ünnepi asztal színeiben és ízvilágában is őszies, meleg hangulatot áraszt.
A különféle menük lehetővé teszik, hogy az ünneplés mind a tradicionális, mind a modern konyhára nyitott vendégeknek kedvezzen.
Legyen szó a klasszikus menüről, amely visszafogott eleganciával idézi fel a régi lakomákat, a modern sorozatról, amely friss érzékkel nyúl a liba húshoz és kísérőkhöz, vagy a különleges változatról, amely már igazán kreatív és emlékezetes – a lényeg, hogy az asztalnál jelen legyen a liba, az öröm és az ünnep.
Készítsd el valamelyik menüt, vagy akár mixeld a fogásokat kedved szerint, és tedd igazán különlegessé az idei Márton‐napot!










