HasznosOlcsó és gyors receptek

Mit főzzek ma? 3. rész: Receptek sajtimádóknak! Olvadozó élvezetek minden napra!

Sajtimádóknak szóló receptek: krémes tészták, ropogós rudak, olvadozó camembert és szaftos sajtburger. Hozzávalókkal, mennyiségekkel!


Ha a sajt nálad is szerelem első falatra, akkor ez a válogatás garantáltan a kedvenceid közé kerül. Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról, vendégváró falatokról vagy egy szaftos sajtburger élményről itt minden sajtkedvelő talál magának valót a receptek közül. Ráadásul most pontos receptekkel, mennyiségekkel, hogy könnyen követhesd őket a konyhában!


1. Krémes házi sajtos tészta (Mac & Cheese magyarosan)

Ez az étel a kényelem, a nosztalgia és a sajtimádat tökéletes elegye. Krémes, meleg, nyúlós – tökéletes egy fárasztó nap végén.

Hozzávalók 4 főre:

  • 300 g száraztészta (pl. penne vagy csavart tészta)
  • 30 g vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 5 dl tej
  • 200 g reszelt cheddar sajt
  • 100 g reszelt trappista vagy gouda
  • só, bors, szerecsendió ízlés szerint

Elkészítés:
A tésztát sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. Közben egy lábasban megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet, és pár percig pirítjuk. Lassan felöntjük a tejjel, simára keverjük. Fűszerezzük, majd belekeverjük a reszelt sajtokat, amíg teljesen elolvadnak. A főtt tésztát beleforgatjuk a szószba, majd egy kivajazott tepsibe öntjük. A tetejére még egy kis plusz sajtot szórunk, és 200 °C-on 15 perc alatt aranybarnára sütjük.


2. Sütőben sült camembert mézzel és rozmaringgal

Ha egy egyszerű, mégis különleges előételre vágysz, ez a recept lesz a befutó!

Hozzávalók 2 főre:

  • 1 egész camembert sajt (kerek, 125 g)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ág friss rozmaring
  • 1 teáskanál méz
  • kevés olívaolaj

Elkészítés:
A sajtot keresztben bevágjuk, a bevágásokba vékonyra szelt fokhagymát és rozmaringot dugunk. Meglocsoljuk pár csepp olívaolajjal, és alufóliába csomagoljuk. Előmelegített sütőben 180 °C-on 15 perc alatt krémesre sütjük. Tálalás előtt megcsorgatjuk mézzel. Friss bagett vagy pirítós illik hozzá.


3. Ropogós sajtos rudak leveles tésztából

Gyors harapnivaló, amit a gyerekek is imádnak, a vendégek pedig pillanatok alatt elkapkodják.

Hozzávalók:

  • 1 csomag friss leveles tészta (275 g)
  • 150 g reszelt sajt (trappista, edami vagy füstölt)
  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítés:
A tésztát kiterítjük, megszórjuk reszelt sajttal, majd hosszában csíkokra vágjuk. A csíkokat megcsavarjuk és sütőpapíros tepsire tesszük. A tetejüket megkenjük tojással, és 200 °C-on 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük. Még melegen a legfinomabb!


4. Házi sajtos hamburger cheddar sajttal

Szaftos hús, nyúlós sajt, ropogós zsemle – kell ennél több?

Hozzávalók 2 darabhoz:

  • 2 hamburgerzsemle
  • 250 g darált marhahús
  • 2 szelet cheddar sajt
  • 2 teáskanál mustár
  • 2 teáskanál ketchup
  • 2 levél jégsaláta
  • 2 szelet paradicsom
  • 2 szelet lilahagyma
  • só, bors

Elkészítés:
A darált húst sózzuk, borsozzuk, majd 2 pogácsát formázunk belőle. Forró serpenyőben mindkét oldalon 3-4 perc alatt megsütjük, az utolsó percben ráolvasztjuk a sajtot. A zsemléket félbevágjuk és megpirítjuk. Az alsó felét megkenjük mustárral, ráhelyezzük a salátát, a sajtos húst, majd jön a paradicsom, hagyma, ketchup és a zsemle teteje. Forrón tálaljuk.


5. Extra sajtos rakott krumpli

A klasszikus rakott krumpli felturbózva: sok sajttal, krémes belsővel és ropogós sajtréteggel a tetején.

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 kg krumpli
  • 5 tojás
  • 200 g füstölt kolbász
  • 300 g tejföl
  • 200 g reszelt sajt (trappista + gouda keveréke)
  • só, bors

Elkészítés:
A krumplit héjában megfőzzük, megpucoljuk és karikákra vágjuk. A tojásokat keményre főzzük, szintén felszeleteljük. Egy tűzálló tálat kivajazunk, és rétegezni kezdjük: krumpli, tojás, kolbászkarika, tejföl, sajt – majd újra. A tetejére bőven szórunk reszelt sajtot. 180 °C-on 25–30 perc alatt készre sütjük, míg a teteje szépen megpirul.


Egy csipet sajt, egy csipet boldogság!

Ezek az ételek nemcsak finomak, hanem a sajt szeretetéről is szólnak. Egyszerű hozzávalókból, könnyen elkészíthetők a receptek, mégis különlegesek – pont, mint egy ölelés a tányéron. Ha te is azok közé tartozol, akik nem tudnak betelni a sajttal, akkor ez a cikk neked készült!

Ha tetszett a cikkünk olvasd el a Mit főzzek ma? 1.rész: 5 szuper recept csirkemellből, ha gyors és finom vacsorát szeretnél! vagy a Mit főzzek ma? 2. rész: Legfinomabb krémleves receptek, amiket mindenki szeretni fog! cikkünket! Jó étvágyat!

Kapcsolódó tartalmak: